148 ГОДИНИ ВЪВ ВРЕМЕТО Поклон към делото и безсмъртието на Васил Левски в Златица

  • 0
  • 67 преглеждания

На 18 февруари в гр. Златица с поредица от прояви бе отбелязана 148-та годишнина от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски. В зимната вечер в добре отопления салон на читалище „Христо Смирненски“ пред около сто жители на града, при спазване на мерките за безопасност и здраве, самодейци от културната институция припомниха за делото и саможертвата на великия син на България.

Димитринка Проданова и Гергана Атанасова изразиха почитта на златичани към Дякон Игнатий. Възпоменателно слово за създателя на Вътрешната революционна организация произнесе кметът на общината инж. Стоян Генов. Няма друга такава личност, която да е останала незасегната от бурите в политическия и обществен живот на страната, каза той. Сто четиридесет и осем години след смъртта си той остава недостижим връх и продължава да респектира и вълнува нацията със своите качества на идеолог, водач на националната революция, самоотвержен радетел за свободата на народа. Днес Левски ни е нужен повече от всякога, като опора, коректив, като истина, която трябва да се стремим, заяви инж. Стоян Генов.

След официалната част самодейците от читалище „Васил Левски“ от родния град на Апостола – Карлово, Румен Стоянов и Върбан Колев представиха постановката на Александър Дойнов и режисьора Иван Стефанов „Великденско вино“, по пиесата на Константин Илиев. От сцената прозвучаха въпросите на ловешкия свещеник Кръстьо Никифоров, на които историците и днес търсят отговори.

Малко по-късно представителна група на златишката общественост, водена от кмета инж. Генов и членове на Клуб „Традиция“ – Златица, проведе традиционното за града факелно шествие до църковния метох, в чийто одаи е намирал убежище Левски. Пред светинята с неговия барелеф, днес музей, Бяха поднесени венци и цветя от Община Златица, читалище „Христо Смирненски“, Регионален комитет „Васил Левски“, ПГ „Златица“, граждани и деца. Родолюбците от клуб „Традиция“ произведоха залп с автентични възрожденски оръжия, в знак на почит и поклон пред делото и саможертвата на Апостола. А в храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужи панихида за Дякон Игнатий, на която присъстваха участници във възпоменателното честване паметта на Васил Левски.

За съжаление, и тази година не се каза и една дума, защо златичани отбелязват годишнината от безсмъртието на Апостола в деня на неговата гибел. Дали само, защото е национален герой или повече защото Левски е посещавал Златица многократно. Получавал е писма в града, изпратени му от негови съратници, и че е основал революционен комитет от местни жители. Не се припомниха и редове от писмата му, от заветите, които той остави във Времето, актуални и съвременни и днес.

 

Заветите на Апостола

·        Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-ло лято да му служа до смърт и да работя по народната воля.

·        Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя – губя само мене си.

·        Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си.

·        Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“.

·        Играем си с живота на 7 милиона българи. Трябва зряло да се постъпва.

·        Всичко се състои според нас в нашите задружни сили.

·        Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили.

·        Ако е за Българско, то времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме.

·        За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все заедно да вървим, ако ще бъдем хора.

В ОБЩИНА АНТОН   Първа копка за изграждане на физкултурен салон
Prev Post В ОБЩИНА АНТОН Първа копка за изграждане на физкултурен салон
Обичаме те!
Next Post Обичаме те!
Related Posts

Leave a Comment: