152 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ТОДОР ВЛАЙКОВ Ученици и граждани отрупаха монумента на писателя с цветя

  • 0
  • 99 преглеждания

Кметът Ангел Геров, председателят на ОбС Мария Шентова, зам.-кметът Вера Бойчева, ученици и педагози от Начално училище “Тодор Влайков” и граждани изразиха уважението и преклонението си пред почетния гражданин на Пирдоп и сведоха глави в знак на почит към Народния учител, неговото творчество и завети.

Честването се състоя на 13 февруари по повод 152 години от рождението на видния пирдопчанин. Около неговия паметник в центъра на града, се събраха десетки деца и възрастни, повечето от които носеха в ръцете си свежи цветя. Четвъртокласниците Даная Ганчовска, Петя Шопова, Димитър Филипов и Мадлен Дончева припомниха пред съучениците и приятелите си от единственото в страната училище-паметник на загиналите във войните за национално обединение страници от житейската и творческата биография на своя патрон. Те споделиха, че през 1937 г., дни преди 72-ия рожден ден на писателя, учителският колектив на най-старото учебно заведение в района, единодушно решава занапред то да носи името на Тодор Влайков.

Възпитаниците на педагога Димитрина Ганчовска прочетоха и редове от най-известните и четени произведения на своя съгражданин – трилогията “Преживяното”, и посочиха, че още като ученик в Първа мъжка гимназия в София, той е публикувал разкази и стихотворения в българския печат, съставил е и читанки за децата от първо до четвърто отделение, издавани десетки пъти.

На монумента на твореца ученици поднесоха венец от името на Начално училище-паметник “Тодор Генчов Влайков”. Венец пред бронзовата фигура на автора на повестта “Дядовата Славчова унука”, разказите “Леля Гена”, “Вестовой”, “Ратай”, “Житието на една майка” и други, поставиха кметът Ангел Геров и председателят на ОбС Мария Шентова. Директорът на училището Трънка Николова, учители, десетки техни ученици и много възрастни отрупаха с букети и цветя паметника, който е един от символите на Пирдоп.

Prev Post В ПИРДОП Заменят 4-кубиковите контейнери с „Бобър“
Next Post ТАНЦЬОРИ ОТ СЕЛО ЧАВДАР В инициативата „Пробуждане с хоро” за националния празник 3 март
Related Posts

Leave a Comment: