ТАНЦЬОРИ ОТ СЕЛО ЧАВДАР В инициативата „Пробуждане с хоро” за националния празник 3 март

  • 0
  • 104 преглеждания


Българи за България” и Сдружение „Азбукари” подеха инициативата „Пробуждане с хоро”, научи вестник „Регион” от глобалната социална мрежа Фейсбук. На националния празник на България, 3 март, всички българи у нас и по света ще имат възможността да се хванат на хорото, за да дадем началото на гражданската вълна „Българи за България”.

Целта на каузата е да се разбуди у българите по света националното чувства и принадлежност към древния ни народ със символа на единението, енергията, силата на духа и тялото – българското хоро. Народният танц и автентичните му стъпки се предават от древността на поколенията българи до днес. Хорото е кръг, а кръгът е Космос. То символизира ценности като единство, сплотеност, подкрепа, надежда и благородство. Танцът е израз на неделимост на хората и символизира постоянното движение, вярата в Твореца и усъвършенстването на душата на човек.

Организаторите канят всички българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители да се включат в каузата „Пробуждане с хоро” на 3 март. Все по-често празничните дати на България биват умишлено пренебрегвани или омаловажавани. Ето защо инициаторите предизвикват всички с гражданската вълна на единението да направят народни хора на мегдана в малките и големи градове, в селата на страната ни и в държавите, където живеят българи.

Всеки, които иска да се включи в инициативата, може да стане съорганизатор, уточняват инициаторите на проявата. Готовността си желаещите могат да изразят на фейсбук страницата „Българи за България”. В София хорото ще се проведе в парка „Заимов”, в близост до драматичен театър „София”.

По повод подетата национална проява, хореографът на двете групи танцови състави „Средногорско веселие”, развиващи дейност към читалище „Надежда” в село Чавдар, Мая Булванска, вече подготвя включването на община в инициативата. Началото на събитието е насрочено за 11:30 часа на площад „Васил Левски” в деня на националния празник. В „Българи за България“ участие ще вземат съставите за народни песни и хора към местната културна институция.

152 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ТОДОР ВЛАЙКОВ  Ученици и граждани отрупаха монумента на писателя с цветя
Prev Post 152 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ТОДОР ВЛАЙКОВ Ученици и граждани отрупаха монумента на писателя с цветя
Next Post Гимназия търси талант
Related Posts

Leave a Comment: