170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ТОДОР КАБЛЕШКОВ

  • 0
  • 72 преглеждания

Отбелязаха в Копривщица с поклонение на паметника му

На 13 януари се навършиха 170 години от рождението на председателя на революционния комитет в Копривщица от Април 1876  и апостол от Четвърти революционен окръг – Тодор Каблешков. На паметника на героя, който се намира в непосредствена близост до родния му дом, на 13 февруари се извърши поклонение.

Предвид ситуацията в страната в него взеха участие само музейни специалисти, директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева, заместник-кметът инж. Иван Лесков и членове на регионалния клуб „Традиция“ от възрожденския град.

Донко Мрънков и Иван Янков от родолюбивата организация, облечени в униформата на копривщенските въстаници, застанаха на почетна стража. Кунка Неделева отбеляза в своето слово, че не трябва да се забравят великите личности, отдали живота си за свободата на Родината ни и тези, които вложиха всичките си сили за възстановяване на България след Освободителната Руско-турско война.

Катя Мрънкова – главен специалист-архивар и дългогодишен екскурзовод в къща музей „Тодор Каблешков“, припомни за краткия живот на най-обаятелния апостол на Априлското въстание.

Цветя и венец на паметника на Каблешков бяха поднесени от Община Копривщица и Дирекция на музеите.

В ОБЩИНА МИРКОВО  Бюджет от над 7 милиона лева за 2021 г.
Prev Post В ОБЩИНА МИРКОВО Бюджет от над 7 милиона лева за 2021 г.
Улиците в село Бенковски с ново LED осветление
Next Post Улиците в село Бенковски с ново LED осветление
Related Posts

Leave a Comment: