24 май – Денят на българската азбука

  • 0
  • 107 преглеждания

Слънчев, емоционален и тържествен бе 24 май – Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в общините от региона. Най-рано празничните събития започнаха в град Пирдоп. В присъствието на кмета на общината Ангел Геров и председателя на общинския съвет Васил Кафеджиев, колективът на Начално училище „Тодор Влайков“ изпрати поредния випуск четвъртокласници.

Приветствие към учениците и техните родители отправи г-н Геров. Представена бе и издадената през миналата година от учебното заведение книга „Читанките на Влайков“, събрала творби за деца на патрона на учебното заведение. Учениците от Випуск 2021 на училището бяха първите, които получиха този подарък от директора Евдокия Богданова, за да продължават да надграждат своите знания и постигат успехи в следващата степен на своето образование.

В СУ „Саво Савов“ празникът на Светите братя Кирил и Методий също премина с приповдигнато настроение и много вълнения. Гости на преподавателите и учениците бяха кметът Ангел Геров, председателят на ОбС Васил Кефеджиев, кметът на Кметство Душанци Златка Кънева, проф. Юлиян Карабиберов, общински съветници, учители ветерани, родители. Поздравителни адреси за 24 май колективът на училището получи от изпълнителните директори на „Елаците-Мед“ и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ инж. Драгомир Драганов и проф. д-р инж. Илия Гърков.

Директорът на училището Цвятко Четьов поздрави присъстващите и припомни непреходните слова от „Проглас към Евангелието“ на Константин-Кирил Философ в прослава на българската азбука. Кметът Ангел Геров приветства възпитаниците на най-старото средно училище в региона с най-българския празник и пожела попътен вятър на зрелостниците от Випуск 2021.

Връчени бяха грамоти и годишните награди на училището за най-изявен зрелостник в природо-математическите науки – на Стефан Стефанов, в хуманитарните науки – на Габриела Крайчева. С наградите за най-добър спортист, осигурени от проф. Юлиян Карабибебов, бяха удостоени Стефан Стефанов и Петрослав Петков. Дванадесетокласниците се поклониха пред училищната светиня – знамето, а възпитаници на гимназията под ръководството на педагога Марияна Върбанова изнесоха музикално-поетична програма.

Празничните събития в Пирдоп продължиха на пл. „Тодор Влайков“, с приветствие от кмета на общината г-н Геров и връчване на награди на най-добрите ученици и преподаватели в учебните заведения в общината. Плакети, грамоти и букети цветя получиха четвъртокласничката Алиса Камбер, зрелостниците Петя Медарова от СУ, Павлина Николова от ПГТХТ и Гергана Филипова от ПГМЕ. Учител на годината от ДГ „Пека и Карло Чоконяни“ е Здравка Петрова, от НУ „Тодор Влайков“ – Лидия Бонева, от СУ „Саво Савов“ – Петър Лалов, от ПГМЕ – Кирил Каменов, а от ПГТХТ – Горяна Борисова. За изявени дейци на културата бяха наградени Цветелина Велчева от Пирдоп и Мария Иванова от с. Душанци.

С Решение № 60 на Общински съвет – Пирдоп, с престижното отличие – носител на наградата „Даскал Тодор Пирдопски“ за дългогодишна активна преподавателска и обществена дейност  бе удостоена учителят – историк Анета Венкова. Специалният плакет и грамота, както и книгата „Кондика на Зографската света обител“ връчиха на г-жа Венкова председателят на ОбС Васил Кафеджиев и кметът Ангел Геров. Развълнувана Анета Венкова благодари за високото признание на името на един от най-плодовитите български възрожденски учители и творци, работил в Пирдоп – даскал Тодор Николов.

За пирдопчани концерт изнесе квартет „Интро“, а тържеството завърши с изпълнения на танцов състав „Средногорска младост“ с ръководител Евгения Ралчева.

В гр. Златица с шествие до читалището празнува колективът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Поздравление към учениците и жителите на града за празника поднесе кметът инж. Стоян Генов. Връчени бяха награди на спортисти от клуб „Стоян Николов“, постигнали успехи на първенства и турнири през отминалите месеци. Тържеството за 24 май в общината продължи с концертна програма на ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

„ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД И ФИРМИ ОТ ГРУПА ГЕОТЕХМИН   Подкрепиха Деня на отворените врати в МГУ
Prev Post „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД И ФИРМИ ОТ ГРУПА ГЕОТЕХМИН Подкрепиха Деня на отворените врати в МГУ
В ОБЩИНА МИРКОВО  Удостоиха с почетни звания дългогодишни учители
Next Post В ОБЩИНА МИРКОВО Удостоиха с почетни звания дългогодишни учители
Related Posts

Leave a Comment: