АГРЕСИВНИ КУЧЕТА В ПИРДОП Изведени извън общината

  • 0
  • 118 преглеждания

Редовната среща на представители на местните медии – в. „Регион“, в. „Камбана“ и ТВ „Средногорие“, с кмета на Община Пирдоп Ангел Геров, обявена предварително за 16 часа на 2 септември, закъсня с около половин час. Причината бе ангажимент на г-н Геров по залавяне на три агресивни кучета, които по-рано през деня са нападнали дете на пл. „Тодор Влайков“. Инцидентът се е разминал само с уплаха на детето. Безпризорните и опасни домашни любимци, със съдействието на ветеринарния специалист Костадин Радев, са упоени, заловени и изведени извън обитаемата част на града. Г-н Геров благодари на д-р Радев за помощта, като обясни, че не е имало друг начин за бърза реакция по произшествието. Кметът Ангел Геров сподели, че всички фирми, с които общината има контакти за обезопасяване на безстопанствени кучета, отказват за поемат такива ангажименти. Причината е в отношението на т. нар. „защитници“ на животни, които препятстват тяхната работа. Докато законите щадят агресивните кучета, които нападат хора, решение на проблема няма да има, убеден е той. Само след дни децата тръгват на училище и опасностите от подобни инциденти стават все по-реални. Положението е такова като цяло в страната, не само в Община Пирдоп, каза г-н Геров.

Кметът говори и за проведеното Общо събрание на МБАЛ, на което на първата обявена дата, са се явили само представители на общините Пирдоп и Чавдар. Поради липса на кворум тогава то не се е състояло. Съгласно законите на страната в такива случаи, на втората дата – 8 август, в работата му от представителите на акционерите е участвал само кметът на Пирдоп. Гласувал е съгласно дадените му пълномощия от общинския съвет, с поправката в т. 4 от проекта за решения, че не се освобождава управителният съвет на лечебното заведение от отговорност.

Община Пирдоп вече има действащ договор по демонстрационен проект с Министерство на околната среда и водите по Оперативна програма „Опазване на околната среда“ за закупуване на 600 компостера. Те ще бъдат раздадени на жители на гр. Пирдоп и с. Душанци. Съвместно с общините Чавдар и Антон е подготвен проект, който на 31 август е входиран във финансиращия орган, за съхранение и обработка на строителни отпадъци от трите общини. И превръщането им във фракция, подходяща за вторично използване при изграждане на насипи при ново строителство и други подобни обекти. Ако проектът бъде одобрен, ще бъде закупена машина, която да раздробява бетонови отломки, тухли и др. По тази програма в т. нар. „Норвежки фонд“, са подадени общо 12 проекта, очаква се решението по инвестиционното намерение на трите общини да бъде положително. Малко общини в страната могат да се похвалят с повторно използване на строителните отпадъци, заяви г-н Геров. По-трудното, но същевременно полезно за общините и за опазване на природата, е те да бъдат оползотворявани.

По време на дискусията стана дума за обновлението на улица „Славци“ и стана ясна причината за спирането на ремонтните дейности – повреда в машина. След поправката й, работата по проекта ще продължи, увери г-н Геров. Той говори и за ремонта на игрището за мини футбол и подновяване на първенството в лига „Средногорие“. На въпрос от присъстващите на срещата представители на местните средства за информация, г-н Геров обясни, че общината ще кандидатства за рехабилитация на тротоарите на всички улици, които са били в проекта. Включително и на тези, които са отпаднали от него поради намален бюджет на програмата, чрез финансиране с нисколихвен кредит. Точно за това малко по-късно се проведе и обществено обсъждане на инвестиционното намерение на общината.

Кметът Ангел Геров обясни, че целта е намаляване трафика на автомобили в централната градска част, като след реконструкцията й се пусне в движение за еднопосочна улица „Славци“ и с нея да бъде свързана улица „Шеста“. Новият програмен период още не е договорен в ЕС, и това е една от причините за искането на кредита.

На 10 септември от 17:30 часа ще се проведе дискусия по бъдещето на т. нар. „водно огледало“ в градската градина, обяви г-н Геров. То не е обезопасено, има предпоставки за инциденти, затова е необходимо преустройството му. Идеята е площадката в средата да се превърне в лятна сцена, да има цветна алея около нея и оградите да се премахнат, каза той. Кметът говори и за болестта, обхванала от около един месец секвоите в града. Специалисти са взели проби от дърветата за изследване на причините. Те са една от забележителностите на Пирдоп и трябва да бъдат опазени. За резултатите и заключенията на експертите обществеността на града и с. Душанци ще бъде уведомена, гарантира той.

ЛЕКА АТЛЕТИКА  Две пирдопчанки на стълбичката на победителите на „Пазарджик рън“
Prev Post ЛЕКА АТЛЕТИКА Две пирдопчанки на стълбичката на победителите на „Пазарджик рън“
СОЦИАЛИСТИ ОТ ПИРДОП  Обновиха къта за отдих край Бялата чешма
Next Post СОЦИАЛИСТИ ОТ ПИРДОП Обновиха къта за отдих край Бялата чешма
Related Posts

Leave a Comment: