СОЦИАЛИСТИ ОТ ПИРДОП Обновиха къта за отдих край Бялата чешма

  • 0
  • 92 преглеждания

Всяка година социалисти от Пирдоп в навечерието на Деня на Съединението и на 9 септември, посещават известната в района Бяла чешма, съградена през 1935 година по инициатива на туристите от града. През 1944 г. тя е сборен пункт на антифашистите от Пирдоп, които писателят и техен съгражданин Веселин Андреев води в отряд „Чавдар“ за да се включат в борбата срещу господството на хитлеризма. Във времето край нея е устроен кът за отдих, който се посещава често от любители на природата и пастири.

По инициатива на ОбС на БСП, на 5 септември със съдействието на ръководството на общината, тази година се предприеха действия за подновяване на основата на пейките около Бялата чешма и къта за отдих, който се намира северно от нея. Групата социалисти бе водена от председателя на организацията и общински съветник Ненко Ненчев, а в нея се включиха още общинският съветник Емил Николов, зам.-кметът инж. Иван Щаплев, д-р Йордан Коленцов с цялото си семейство, Петър Сараджов, Георги Цанков и др.

За няколко часа обстановката около емблематичната чешма бе променена – окоси се тревата, изгнилите дъски на пейките бяха заменени с нови, а масите и другите пейки в съседство импрегнирани с лазурен лак и зелена боя, за да се предпазят от вредното влияние на влагата. Почистена бе и самата чешма, затова водата потече и от двата й струника. Подобрено бе и оттичането й в съседното дере, за да не се създава вирче на пътя.

Работата по обновлението на района около Бялата чешма премина при добра организация и споделяне на спомени за събития от предишни години на това място. Приятно настроение на всички създаваха тримата малки наследника на д-р Коленцов, единият от които е само на няколко месеца. По-големите се забавляваха сред приятната атмосфера на брезовата гора, допълвана от ромона на водата, за радост на мама и татко и останалите членове на работната група.

АГРЕСИВНИ КУЧЕТА В ПИРДОП   Изведени извън общината
Prev Post АГРЕСИВНИ КУЧЕТА В ПИРДОП Изведени извън общината
В ОБЩИНА АНТОН  Изграждат беседки в зоните за отдих
Next Post В ОБЩИНА АНТОН Изграждат беседки в зоните за отдих
Related Posts

Leave a Comment: