АНДРЕЙ СИМОВ – КМЕТ НА ОБЩИНА АНТОН: Когато има добър екип – резултатите идват

  • 0
  • 75 преглеждания

Визитна картичка:

Андрей Симов Симов е роден на 14 март 1989 година в гр. Средногорие. Завършил е Нов български университет по специалността „Публична администрация“, с професионална квалификация „Административен мениджър“. Владее английски език. Работил е в сферата на бизнеса с петролни продукти, управление на превози и на превози с опасни товари. Бил е общински съветник през мандата 2015 – 2019 г. Член на Ротари клуб Пирдоп, на който е президент през 2019 – 2020 г.

  - Г-н Симов, преди дни станахте баща на малка красавица. Как се чувствате сега, след такова щастие?

- Това е най-голямата ми награда, след встъпването ми в длъжност като кмет на Община Антон. Не крия, че тук, в общината, имах честта и радостта да срещна майка й и станахме семейство. Една година по-късно ние имаме прекрасна дъщеря. Казва се Сима Андрей Симова, 3.500 кг. се роди, на 27 ноември. Носи името на моя баща. От два дни детенцето вече е при нас и сме много щастливо семейство. Очакват ни хубави празници.

 - Поздравления на Вас, на майката и на малката принцеса. И да Ви пожелаем да се увеличавате като семейство.

- Благодаря!

 - Една година след началото на мандата, каква е равносметката Ви за развитието на Община Антон?

- Ще започна малко по-отдалеч. Равносметката ще я кажат хората. За мен е много важно за изминалата една година, че хората в Община Антон са най-вече спокойни. И това се дължи на обстоятелството, че в по-малките населени места жителите са особено чувствителни по темите „Финанси“, „Управление“, „Отношение на кмета към обществото“. Всеки един жител на нашето село има възможността да се докосне до мен, да разговаряме, да сподели проблемите си. Имам основания да твърдя, като започна, може би, от най-важното – отчетохме една изключително добра финансова година за нашата община. Известно е, че сме най-бедната община в района, но се справяме и сме финансово стабилни. Към момента нямаме почти никакви сериозни задължения към други институции. Имаме едно залъжение към Фонд „ФЛАГ“, което вече е около 150 000 лв., от заем от 700 000 лв. Това не е много, като се знае какъв ни е бюджетът.

Тази година постигнахме рекод от 2 000 000 лв. бюджет, какъвто никога досега не е имала общината. И смея да твърдя, че от началото на мандата, благодарение на добрия екип, който наследих от предишното управление – това нещо искам да го споделя специално, и го развихме, с леки корекции и мобилизация, успяхме да допринесем за общината с още 2 000 000 лв., подписани договори за проекти. Такова е финансовото ни състояние в момента. Продължаваме с провеждането на различни културни прояви, които в последните месеци са по-малко, въпреки желанието ни и направената от нас организация, поради пандемията. Здравеопазването върви във възход. Реших да насоча пълна мобилизация и сили в дозавършването на нашия здравен център и неговото бъдеще. Към момента имаме вече двама стоматолози, кожен лекар, личен лекар, който е на много високо ниво. От няколко месеца имаме и хирург, който посещава здравния дом два пъти в седмицата и преглежда жителите на Антон абсолютно безплатно за тях.

 - Ситуацията в страната и по света с Ковид-19 какво предизвикателство е за Вас?

- Не бих казал, че е предизвикателство. Приемам ситуацията с пандемията от коронавируса като част от задълженията ми като кмет. Защото съм си давал за себе си сметка още преди встъпването ми в длъжност, че ще има и такива кризисни моменти. Няма да крия, че в моите представи тези проблеми са били още по-сериозни и тежки. Смятам, че като цяло, това е в по-голям мащаб и е един голям тест и изпитание за всички нас, за зрелостта и възпитанието на хората. Смятам, че правилата, които се налагат през последните месеци, трябва да се спазват. Като изключим пандемията, това ще е добър урок на населението и ще допринесе за повишаване на тяхното възпитание, обществена култура и спазване на законите.

 - Наскоро подписахте първата в историята на общината партньорска програма с „Аурубис България“. Как оценявате този контракт?

- Това е моя идея още от времето ми като общински съветник. Като човек, който се е занимавал с частен бизнес доста време преди да стана кмет, съм имал през годините добри възможности за ползотворни отношения с „Аурубис България“. Добре познавам техните правила на работа и знаех, че това е посоката, в която трябва да вървя. Не виждам логика Община Антон да не подпише партньорска програма с компанията, при положение, че над 150 семейства работят и влагат труда си за предприятието. Да не говорим още колко семейства са свързани с миннодобивната индустрия и работят в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и „Елаците-Мед“.

Проведох разговор с г-н Ивайло Гергиев и изпълнителния директор на „Аурубис България“ г-н Тим Курт. Разговорите не бяха леки, проведохме доста срещи, коментирахме нещата, че хората при нас заслужават да имат, макар и по-скромна, партньорска програма с компанията, която да да помогне за развитието на общината. Досега такива разговори не са били провеждани с ръководството на „Аурубис България“. Били сме подпомагани от дружеството за наши прояви и празници. Затова идеята за партньорската програма беше добра инициатива, и е изцяло от моя страна.

 - Какво изпълнихте и какво още предстои да направите от програмата си за управление на общината?

- Вижте, в края на всяка една година от встъпването ми в длъжност – през месец декември, си поставям задачи за изпълнение. Това направих и през 2019 г., когато бях само на малко повече от месец кмет на Община Антон. Правя го преди формирането на проектобюджета. Част от тях са приоритетни. Към момента смятам, че преизпълних прогрпамата си за отиващата си година, която бях си заложил през миналия декември. Сега правя същото и смятам, че 2021 година, която ни предтои, ще бъде изключително натоварена. Защото имаме много подписани проекти, които трябва да изпълним. Очаквам до дни преди края на годината, да подпишем още един договор за проект, който е на стойност от близо 2 000 000 лв. Затова през следващата година ни очаквма много работа. Предстои ни и подготовка за следващия програмен период на Европейския съюз. От бюджета ни, в направлението „Капиталови разходи“, средствата ще бъдат изразходвани само за подобряване инфраструктурата на село Антон. Знаете, че имаме проект към Фонд „Земеделие“ за рехабилитация на осем улици. Към тях ще добавим още три, които ще подобрим със средства от собствения си бюджет, а освен тях – плюс още две улици за направа на канализация.

 - Като споменахте за инфраструктурата, какво още предстои да се случи в Община Антон в това направление?

- Да кажа честно, в очите на един кмет, който наистина иска да се раздава за общината си и за хората, работата няма край. И колкото повече неща прави и реализира, толкова повече му се струва, че не е свършил. Имаме доста идеи и повечето са за подобряване на инфраструктурата в селото, които искаме да осъществим. В момента работим в парковите зони. Решили сме да създадем изцяло нова обстановка за майките, децата, възрастните, които ги посещават. Предстои ни саниране на сгради, създаване на Общинско предприятие „БКС – Антон“, което ще намали разходите ни за сметоизвозване, както и другите, свързани с наши контрагенти, изпълняващи дейности към общината.

Партньорската програма, която подписахме с „Аурубис България“, смятам, че беше изстрел в „абсолютната десетка“, ако позволите да употребя този израз от спортната стребла. Тъй като нашата община, освен местните приходи и средствата, които получава от държавата по националния бюджет, няма откъде другаде да акумулира средства, освен да пести, да пести и... пести. И да подписва договори за проекти. Това е пътят за оцеляването и бъдещето развитие на нашата община. И то ще бъде добро, при едно умерено управление, с добър екип. Има ли добър екип, резултатите идват. Да, имаме 2 000 000 лв. годишен бюджет, но си е наш. Казвам – стига ни! Човешкото око е ненаситно, според мен – важно е това, което искаме да имаме, да бъде достатъчно.

 - Взаимотоотношенията Ви с Общинския съвет как се развиват?

- От два мандата имам честта да работя с Общински съвет – Антон. Първоначално като съветник, а сега и като кмет. Антончани, като общество, винаги намират правилния път за съвместна работа и добър резултат. Общинският съвет е органът, който контролира общината и кмета         , и така трябва да бъде. Принципно разбирането ми е, че ОбС не трябва да пречи на кмета, когато действията му са добронамерени и в полза на хоата.

Използвам случая да благодаря от мое име и от цялата общинска администрациая на членовете на ОбС, че ни позволиха да реализираме проектите и идеите, които бях заложил за себе си преди изборите, ако ми бъде гласувано доверието да ръководя местната власт. С малки корекции, разбира се, от страна на съветниците, които приемам. Смятам, че заедно и в екип, свършихме доста работа за Община Антон за изминалата една година. ОбС се развиваше доста динамично – двама общински съветници си тругнаха по лични причини, имаме нов председател, но смея да твърдя, че свършихме добра работа и с удоволстие от моя страна ще работим заедно и занапред.

Удовлетворен съм от работата си и това, което правя, наистина ми харесва. Трябваха ми няколко месеца да пренастроя работния си режим, тъй като идвам от бизнеса, никога преди това не съм бил на подобна позиция в местното управление. Разликата е огромна, отговорността е много по-голяма, но всичко, което правим като екип – кмет, общинска администрация, общински съвет, когато виждаш крайния резултат и как се случват положително нещата, ти доставя удоволствие. Другото важно за мен, е че съм близо до семейството си. А в местната власт – имам стимул да продължавам да се развивам тази насока.

 - Вашето пожелание за предстоящите празници към жителите на Община Антон?

- Ще си позволя да им пожелая обичайното и традиционното – да са здрави и сплотени в семействата си. Да развиват добронамереността в себе си, и нещата, които правят, да им доставят радост и удоволствие. За да бъдат в полза на всички.

И, разбира се, светли и честити предстоящите Коледа и Нова година!

Копривщенци почистиха църквата си за Никулден
Prev Post Копривщенци почистиха църквата си за Никулден
В НУ „ТОДОР ВЛАЙКОВ“ – ПИРДОП  Реален учебен процес в дистанционна форма на обучение
Next Post В НУ „ТОДОР ВЛАЙКОВ“ – ПИРДОП Реален учебен процес в дистанционна форма на обучение
Related Posts

Leave a Comment: