Аплодисменти за Българския славей в Пирдоп

  • 0
  • 126 преглеждания

На 1 юни се навършиха 81 години от трагичната гибел на световноизвестната българска оперна певица Христина Морфова. При катастрофа през 1936 г. тя загива близо до източния край на гр. Пирдоп. На лобното място на Българския славей – както е известна в Европа и по света примата, е издигнат бюст-паметник.

На възпоменателното честване паметта на певицата бяха кметът на общината Ангел Геров, председателят на ОбС Мария Шентова,       служители от общинската администрация, граждани. За житейския и творчески път на родената в гр. Стара Загора българка, говори секретарят на общината Николина Божкова. Тя изрази гордостта си, че пирдопчани са сред малкото българи у нас, които не забравят за Христина Морфова и всяка година се прекланят пред нейния талант и памет.

Припомнени бяха епизоди от трагичния ден и за издигането на паметния знак по инициатива на нейния корепетитор Людмила Прокопова. Двете заедно създават училище за подготовка на млади певци и дават възможност на даровити българи да поемат по пътя на оперното изкуство.

Кметът Ангел Геров и председателят на ОбС Мария Шентова положиха венец на бюст паметника на Христина Морфова. Той бе възстановен през 2011 г. по инициатива на местната власт. Оригиналната скулптура на художника Милан Миладинов, изработена по поръчка на Людмила Прокопова през 1941 г., сега се съхранява в Музей „Луканова къща“. Цветя оставиха и присъстващите на поклонението граждани.

Проверка и заря за героите на Братската могила 2017
Prev Post Проверка и заря за героите на Братската могила 2017
Състезания по няколко спорта за децата в Мирково
Next Post Състезания по няколко спорта за децата в Мирково
Related Posts

Leave a Comment: