Проверка и заря за героите на Братската могила 2017

  • 0
  • 96 преглеждания

Във вечерните часове на 1 юни, в навечерието на Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, на рида „Бакаджик“ между Златица и Пирдоп, пред паметника на Братската могила, се проведе тържественият възпоменателен митинг-заря, посветен на безсмъртните чеда на народа ни, дали живота си за възхода и бъдещето на Отечеството.

В митинга взеха участие народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, кметовете на двете общини – Ангел Геров, на Пирдоп и инж. Магдалена Иванова – на Златица, председателят на ОбС – Пирдоп Мария Шентова, представители на политическите партии, ветерани от Втората световна война, граждани.

Слово за тържеството на българския дух и жажда за свобода на войводата, поет и революционер Христо Ботев и неговите четници, за героизма на хилядите синове и дъщери на България, прочете кметът на община Пирдоп Ангел Геров. Той подчерта, че с името и величието на поета, ние съизмерваме всички други, които през петте века на робството не пожалиха себе си и в бунтове и въстания, в хайдушки чети и по барикадите на Априлската епопея, по бранните полета на войни и съзаклятия намериха своята героична смърт. Като изрази почитта си към всички тях, г-н Геров заяви, че наш, на съвременниците ни дълг е, да предадем Ботевите завети на бъдните поколения, за пример и упование в моменти на трудност и изпитания.

Със стихове на български поети Росица Чернева, Ирен Божкова и д-р Николай Болчев, призоваха към вечерна проверка загиналите жители на Пирдоп, Златица и Средногорския край. Освен на участниците в националноосвободителните движения през Възраждането, на фона на тържествена музика прозвучаха и имената на падналите по бранните полета на Първата световна война, от която ни делят вече сто години. Изразена бе почит и уважение и към далите живота си за социални правдини, в годините на антифашистката съпротива и Втората световна война.

На пирамидата в подножието на белокаменния партизанин венци и цветя бяха положени от името на общините и общинските съвети на Пирдоп и Златица, БАС, ГЕРБ, БСП, ЕНП, ветераните от Втората световна война, близки на антифашистите и много от участващите в поклонението жители на двата града. Възпоменателният митинг завърши със заря.

В НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-ПАМЕТНИК – ПИРДОП
Prev Post В НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-ПАМЕТНИК – ПИРДОП
Аплодисменти за Българския славей в Пирдоп
Next Post Аплодисменти за Българския славей в Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: