„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Облагородиха двора на метоха-музей

  • 0
  • 141 преглеждания

За трети път през месец октомври Община Златица проведе кампания по засаждане на нови дървесни видове и храсти за подобряване облика на града и средата, в която живеят златичани и жителите на съставните селища. На 29 октомври – петък, в инициативата се включиха изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт, ръководителят на отдел „Връзки с институциите“ Ивайло Георгиев и негови колеги, специалисти от компанията.

Усилията бяха насочени към облагородяване по проект двора на църковния метох, който бе реставриран и върнат за нов живот по партньорската програма между общината и компанията през 2019 г. Създадена бе и гора от 24 орехови дървета в площ под железопътната гара Златица, превърнат преди години в парк с детско мини футболно игрище. Първоначално бе предвидено фиданките орех да се засадят по улица „Стара планина“, която води към местността „Салта Алан“ и Спасовото кладенче. По нея преди време имаше множество дървета орехи, които постепенно остаряха, но важни подземни комуникации са попречили това да стане. Затова инициативата е била пренасочена към района по улица „Кашана“. Още 4 дръвчета орехи се засадиха по други терени.

В двора на църковния метох групата залесители беше най-многобройна. Кметът на Община Златица инж. Стоян Генов благодари на г-н Курт и колектива на дружеството за участието в инициативата и за осигурените за дървесни видове и храсти. Избраното за реализиране на проекта място не е случайно – то носител на много история и духовност, каза инж. Генов. Той изрази задоволството си, че от „Аурубис България“ са приели поканата да бъдат партньори на местната власт да се придаде завършен вид на целия обект, който вече привлича със своята история, минало и подредба немалко посетители от страната. Кметът на общината изрази признателността си към членовете на своя екип и всички съпричастни към инициативата за превръщане на Златица в зелен град, с каквато слава се е гордяла преди десетилетия. Служителите на ОбА за десети път се включват в акции за разкрасяване на различни места из града. И показват, че с грижа и отговорност допринасят за по-красивия вид на родния си град, което ще продължат и в бъдеще, каза инж. Стоян Генов.