В МИРКОВСКОТО СЕЛО БУНОВО Откриха „Долината на дарителите“ на „SOS Българска роза“

  • 0
  • 129 преглеждания

Събитието се състоя в съботния ден – 30 октомври, на полето пред дестилерията на „Средногорска роза“ в село Буново. В приветствието си Владимир Стоянов от Сдружение „Българска розова долина“ сподели: „Събрахме се в този слънчев следобед, в навечерието на Деня на будителите, за да превърнем едно голо поле в символ на добрите дела. Откриваме Долината на дарителите с вяра и надежда, че днес даваме пример и на други хора, които милеят за България и нейния символ – българската маслодайна роза, да отворят сърцата си и да дарят.

Отец Антоний отслужи молебен за плодородие и поръси присътващите със светена вода за здраве. Девойки в народни носии от читалище „Христо Ботев“ в Мирково поднесоха питка с мед и дадоха старт на кампанията. Владимир Стоянов, председател на управителния съвет на сдружението, засади първата роза в „Долината на дарителите“, която е от първокласния български сорт Дамасцена и произведена в разсадник в село Христо Даново. След него цял ред рози засадиха и дамите от „Сдружение Жените мотористи ЕМПауърд България“, които подкрепят кампанията от самото ѝ начало. На събитието присъстваха кметът на с. Буново Николай Точев, съмишленици и партньори на кампанията. Като символ на надеждата за просперитет и светло бъдеще тук бе и най-малкият гост на събитието – четиримесечната Ваня.

„Долината на дарителите“ е поле-символ, в което стръкове рози засаждат хората и фирмите, които се включват с финансови дарения в благотворителната кампания „SOS Българска роза“. Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България, като изкупните цени за килограм маслодайна роза достигнаха безпрецедентно ниски нива от 1.50 лв. при себестойност на продукцията от 2 лв. Това принуди десетки малки семейни предприятия да изкоренят розовите си масиви или да ги оставят да пустеят.

Съкрушителните факти за розопроизводителите показват, че само за три години цената на килограм цвят от българската маслодайна роза рязко се е сринала от 3.10 на 1.50 лв. Настоящите изкупни цени под себестойност на продукцията са причина розопроизводителите да губят по над 50 стотинки на килограм добив. От 300 регистрирани розопроизводители в Стрелча през 2021 г. са работили едва половината от тях.