„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И СПОРТЕН КЛУБ „БЕГАЧ“ Събраха рекорден брой участници във втория планински фест

  • 0
  • 91 преглеждания

За втора поредна година „Аурубис България“ бе инициатор и домакин на двудневен планински фестивал, който се проведе на 14 и 15 септември. В партньорство със Спортен клуб „Бегач“, тази година в двете дисциплини – бягане на четири дистанции и колоездене на разстояние от 43 км. по пресечена местност  в районите на с. Антон и с. Душанци и финал край раннохристиянската базилика в местността „Еленско“, се бяха записали рекорден брой състезатели.

Трасето на най-дългата дистанция – 47 км., е регистрирано в Международната асоциация за планинско бягане и носи точки на участниците, затова имаше представители в бяганията и от чужбина. Останалите дистанции – бяха 3 км., за ентусиасти и деца, 10 км. с изкачване до хижа „Паскал“ и финал в м. „Еленско“ и 19 км. – по билото на Стара планина и отново спускане към котловината и емблематичната за региона местност. Най-малкият участник бе само на 4 години, а най-възрастният в колоезденето – Васил Гроздев, над 70 години. Сред ветераните бе още и представителят на домакините – 57-годишният Алипи Луканов. Навсякъде по трудните участъци са били разположени планински спасители от отрядите в Пирдоп и Тетевен, а в околностите на базиликата бе оформен и палатков лагер.

Общ старт на бяганията в четирите дисциплини бе даден на пл. „Тодор Влайков“ – Пирдоп, в събота, като приветствие към участниците отправи изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт, който взе участие и в бягането на 10 км.

Тази година в бягането и колоезденето се включиха 270 участници от цялата страна, което е значително повече от първото издание на фестивала, проведен през миналата година за 60-годишнината на предприятието. Идеята е да се популяризира Средногорието като място за отдих и туризъм и да се привлекат посетители и в други периоди на годината, каза ръководителят на отдел „Комуникации“ в „Аурубис България“ Ивайло Георгиев. Затова е избрана за място Еленската базилика, като най-авторитетен и представителен археологически и културно-исторически обект в региона, подчерта той. През миналата година десетки от участниците във „Планинския фестивал Аурубис“ за първи път са дошли в Пирдоп.

Вечерта същия ден стана награждаването на победителите в бяганията. На трикилометровата дистанция при жените първото място спечели състезателката на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп Елица Тодорова, следвана от съотборничките си Аника Атанасова, Йоана Захариева   и Надежда Асенова. При мъжете на първо място е Ростислав Костадинов от „Велораптор“. Десеткилометровото трасе първа покори при дамите Яна Младенова, с време 1:21.46 ч., а при мъжете – Любомир Дишлянов от отбора на „Аурубис България“, спрял хронометрите на 1:11.46 ч.

В следващата дисциплина – 19 км., най-добра при жените бе Антония Григорова (2:42.03 ч.), а при мъжете победител е Константин Василев (2:18.53 ч.). В най-тежката дисциплина – бягане на 47 км. плакетът за първото място и ваучер от 100 лв. получи при жените Десислава Цветанова (7:14.47 ч.), а от представителите на силния пол – Цвятко Митов (6:10.40 ч.). Организаторите връчиха награди и в още две дисциплини – спускане и изкачване, като победителите в тях бяха при жените Антония Григорова, а при мъжете – Константин Василев. Наградите на победителите бяха връчени от кмета на Община Пирдоп Ангел Геров и изпълнителния директор на „Аурубис България“ Тим Курт.

За първи път тази година за отдих и развлечение на състезателите се организира и културна част – прожекции на три филма – два български и един канадски, на теми за популяризиране на спортуването, природата и здравословния начин на живот, които бяха прожектирани за състезателите и обитателите на палатковия лагер вечерта в събота - 14 септември.

На 15 септември бе даден старт на 43-километровото колоездене, което завърши в ранните следобедни часове на деня. Победителка при дамите е Мирела Йорданова, изминала дистанцията за 2:38.41 ч., а при мъжете първото място спечели  Жеко Стойчев, преодолял същото трасе за 2:07.19 ч. За най-добрите в двете дисциплини – бягане и колоездене, за които се бяха записали дванадесет състезатели, наградите спечелиха Владислав Заимов, с общо време от двата тура 11:30.49 ч., следван на 8:23 минути от Калин Ганчев и Николай Гранчулов, на 48:29 мин. Плакет и награда получи и най-възрастният колоездач - Васил Гроздев.

За всички участници във втория „Планински фестивал Аурубис“ имаше възпоменателни медали, а за призьорите – плакети и предметни награди. Осигурен бе кетъринг и всички удобства на състезателите и техните придружители през двата дни на проявата, която завърши с пожелания за още повече бегачи и колоездачи през следващата година. На специален интернет сайт имаше възможност да се следи провеждането на фестивала. Организаторите изразиха задоволството си от увеличаващата се популярност на надпреварата.

ИНЕР УИЙЛ КЛУБ – ПИРДОП  Закупи първата кукла Кели
Prev Post ИНЕР УИЙЛ КЛУБ – ПИРДОП Закупи първата кукла Кели
ТЪРЖЕСТВЕНА СЛУЖБА И КРЪЩЕНЕТА  В деня на юбилея на храм „Свето Успение Богородично“ – Пирдоп
Next Post ТЪРЖЕСТВЕНА СЛУЖБА И КРЪЩЕНЕТА В деня на юбилея на храм „Свето Успение Богородично“ – Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: