„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Показа екопроекти пред деветдесет аташета по околната среда на ЕС

  • 0
  • 87 преглеждания

На 12 април лидерът в медодобивното производство в Югоизточна Европа – „Аурубис  България“ в гр. Пирдоп посрещна на територията на завода деветдесет аташетата по околна среда и климат на страните-членки на Европейския съюз. Визитата на високо равнище е част от програмата на неформалния съвет по околна среда и води, който се проведе в България между 10 и 12 април. Посещението е свързано и с меморандума за сътрудничество между „Аурубис България“ и министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС, с което компанията се ангажира да подпомага осъществяването на дейностите и приоритетите, заложени в програмата на Председателството.

Европейските еколози бяха посрещнати на територията на компанията от изпълнителния директор Тим Курт и ръководители на направления във фирмата. Девойки в народни носии почерпиха всички гости с питка, чубрица и мед. На специално подготвената презентация за историята, развитието на медодобивния завод и изпълнението на множеството технически и екологични проекти присъстваха кметовете на общините Пирдоп – Ангел Геров, Златица – инж. Магдалена Иванова и Чавдар – Пенчо Геров, който е и председател на Сдружението на кметовете от Средногорието.

Изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт запозна гостите с реализираните ключови проекти, резултатите от дългосрочната инвестиционна програма и въведените нови технологии за опазване на околната среда. В частта за представяне на постиженията в грижа за природата на дружеството презентацията проведе ръководителят на Направление „Екология и здраве при работа“ на компанията Ангел  Костов.

Част от визитата при посещението на представителите на Европейския съюз бе и посещение на депото за съхранение на технологичен отпадък от модерните и високотехнологични очистващи съоръжения на предприятието и единствената у нас пречиствателна станция за дъждовни води, част от проектите на „Аурубис“ в България. От 1997 година до момента дружеството е инвестирало над 1.1 милиарда лв. за модернизация на производството в завода в Пирдоп, от които 210 милиона за опазване на околната среда“, заяви Тим Курт. „Горди сме, че продължаваме дългогодишната традиция на медното производство в България. През тази година се навършват 60 години от създаването на медодобивния комбинат. Днес заводът реализира 9 % от износа и 6 % от вноса на България и има структуроопределяща роля за икономиката на страната“, допълни той.

След обиколката до съоръженията за опазване на околната среда, евроеколозите отпътуваха за възрожденския град Копривщица. На територията на историческия резерват те бяха посрещнати от временно изпълняващата длъжността директор на Дирекция на музеите Мария Караниколова на емблематичния за Града на първата пушка площад площад „20 Април“.

Екскурзовод на представителите на Европейския съюз бе Елена Желязкова. Те посетиха родния дом на Тодор Каблешков, на Любен и Петко Каравелови и битов музей „Лютова къща“.

ВЕТЕРАНИТЕ НА МИРКОВО  Спечелиха купа „Петко Петков“
Prev Post ВЕТЕРАНИТЕ НА МИРКОВО Спечелиха купа „Петко Петков“
„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  Дари на общините Златица и Пирдоп рози и декоративни храсти
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Дари на общините Златица и Пирдоп рози и декоративни храсти
Related Posts

Leave a Comment: