„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Връчи две специални награди на конкурса „Лаборатория за слава - FameLab All Stars“

  • 0
  • 93 преглеждания

Компанията продължава партньорството си със Софийският фестивал на науката

За поредна година „Аурубис България“ бе сред основните партньори на Софийския фестивал на науката. Това е най-големият фестивал за популяризиране на нови знания, насочен към младите хора.

В програмата на изданието присъстваха редица интересни и актуални теми. Химиците от „Корпуса за бързо гърмене“ към Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, в партньорство с Аурубис България“ представиха демонстрации на живо, под надслов „Мед(е)ни експлозии“. Младите учени показаха как медта може да свети в синьо и зелено, колко опасна е сярната киселина, що за чудо е железният силикат и защо е враг на снега. Останалите основни теми на изданието тази година бяха декарбонизация, енергийна ефективност и високи технологии.

По традиция в последния ден от фестивала се провежда и финалът на международния конкурс „Лаборатория за слава FameLab“. Тази година състезанието бе озаглавено „All Stars“ и в него се включиха таланти, доказали се при участията си от предните издания. Участниците имаха само 3 минути да впечатлят журито и публиката като обяснят някоя сложна научна тема по разбираем и атрактивен начин. Финалът „Лаборатория за слава FameLab“ се проведе за последен път на Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет България.

„Аурубис България“ традиционно награждава един от финалистите с парична награда и посещение на завода в Пирдоп. Тази година, по случай отбелязването на 10-годишнина на отдел „Изследване и развитие“, д-р Милен Кадийски, ръководител на сектор в отдела, награди двама от участниците, Александър Атемин, в категория „Биология“, участвал през 2018 г., и Ивайла Сопотенска в категория „Хранителни технологии“, участвала през 2014 и 2016 г. Като част от наградата си Александър и Ивайла посетиха медодобивния завод в Средногорието и имаха възможност да разгледат технологичните процеси отвътре, придружавани от д-р Кадийски.

Софийският фестивал на науката гостува и на СУ „Свети Паисий Хилендарски“  гр. Златица. Химиците Наско Стаменов и Борис Яначков от „Корпуса за бързо гърмене“ проведоха открит урок пред учениците от седми клас. Чрез атрактивно представяне, посланиците да науката демонстрираха химични реакции, свързани с изучавания учебен материал. Част от експериментите включваха химичен светофар,  машината за пушек и горящата смес от пропан-бутан и сапун.

Софийският фестивал на науката се организира от Британския съвет в партньорство с Министерството на образованието и науката, университети, изследователски звена, посолства и културни институти.

В „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ ЗАПОЧВА ТЕКУЩ РЕМОНТ  Над 900 външни специалисти и работници от 30 компании влизат в завода за текущ ремонт
Prev Post В „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ ЗАПОЧВА ТЕКУЩ РЕМОНТ Над 900 външни специалисти и работници от 30 компании влизат в завода за текущ ремонт
В РАЗГАРА НА ЛЯТОТО  Малки щъркели се учат да летят
Next Post В РАЗГАРА НА ЛЯТОТО Малки щъркели се учат да летят
Related Posts

Leave a Comment: