В РАЗГАРА НА ЛЯТОТО Малки щъркели се учат да летят

  • 0
  • 120 преглеждания

През миналата седмица трите малки щъркели, с които се сдоби семейството прелетни птици, чието гнездо е на стълб до моста на река Славци в близост до площад „Скалата“ в гр. Пирдоп, се учиха да летят.

Преминаващи през района имаха късмета да видят красивите пернати, които се смятат за един от символите на града, как правят кратки полети от гнездото си до празното пространство пред магазините, където елегантно кацаха. След кратка почивка, необезпокоявани от хората, те политаха отново, за да се завърнат в родното гнездо.

Запознати с живота на щъркелите заявиха, че обучението в дълъг полет на този прелетен вид продължава около две-три седмици след оперяването на новоизлюпените птици, което продължава до към два месеца след появата им. Постепенно прелетяното разстояние се увеличава. Периодът на отлитането на вида на юг, към Африка, където живее през есента и зимата, става с формиране на ято и на етапи, обикновено в доста продължително време – от към 10 август, почти до края на месец септември. Това зависи и от метеорологичната обстановка в страната и Европа. Застуди ли се по-рано, и отлитането на щъркелите се ускорява.

Ежегодно над България от различни части на Стария континент прелитат почти 135 000 щъркели, като в някои години са преброявани до 235 ята. Най-използваното от тях трасе е над Бургаския залив и езерото там.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Връчи две специални награди на конкурса „Лаборатория за слава - FameLab All Stars“
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Връчи две специални награди на конкурса „Лаборатория за слава - FameLab All Stars“
ОБЩИНИТЕ ПИРДОП И ПАЛИЛУЛА ОТ ГРАД НИШ, РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ  С общ проект по програмата за трансгранично сътрудничество на ЕС
Next Post ОБЩИНИТЕ ПИРДОП И ПАЛИЛУЛА ОТ ГРАД НИШ, РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ С общ проект по програмата за трансгранично сътрудничество на ЕС
Related Posts

Leave a Comment: