„АУРУБИС“ Изгражда завод за рециклиране в САЩ

  • 0
  • 119 преглеждания

 Концернът се фокусира върху устойчивото развитие

Първият вторичен металургичен завод за рециклиране на мултиметали в САЩ ще бъде построен в Аугуста (окръг Ричмънд), Джорджия. Строителството ще започне през лятото на 2022 г., а пускането в експлоатация е планирано за първата половина на 2024 г. Групата „Аурубис“ инвестира около 300 млн. евро за създаване на капацитет за преработка на до 90 000 т. комплексни метали за рециклиране. Очакваният годишен принос към приходите на концерна от около 80 млн. евро EBITDA ще е за финансовата 2025/26 година.

Най-модерният завод е категорично потвърждение на идеята за кръгова икономика и целта за постигане на въглероден неутралитет. „Аурубис“ АГ продължава да разширява дейността си в областта на рециклирането на металосъдържащи материали в международно отношение. На извънредно заседание Надзорният съвет одобри изграждането на завода за рециклиране в американския щат Джорджия.

В първия по рода си вторичен завод за рециклиране на мултиметали в САЩ, платки, медни кабели и други рециклируеми материали, съдържащи метали, ще бъдат преработвани в 35 000 т. блистерна мед годишно. „Аурубис“ ще продължи да преработва междинните продукти в различни промишлени и благородни метали в своите европейски металургични заводи до голяма степен, но също така ще ги продава директно на пазара в САЩ. С тази стъпка компанията стъпва на пазар със силен потенциал за растеж и разширява своята международна интегрирана мрежа от металургични заводи.

„С тази инвестиция ние даваме ясен пример за устойчив растеж и ще се превърнем в лидер в рециклирането на мултиметали и в САЩ – роля, която вече имаме в момента в Европа, – коментира Роланд Харингс, главен изпълнителен директор на „Аурубис“ АГ. – С новия обект изпълняваме стратегическата си програма и за пореден път доказваме, че можем по изключителен начин да съчетаваме печеливш растеж и устойчива стопанска дейност. Нуждата от модерни, устойчиви и местни преработвателни мощности е много голяма. Днес, те са крайно недостатъчни, за да покрият голямото търсене, поради което се налага да се изнасят големи количества ценни суровини. С новите мощности ние сме в силна стартова позиция в подходящия момент и получаваме възторжена местна подкрепа, особено благодарение на аспектите на устойчивост на инвестицията, за което още сега бих искал да изкажа искрените си благодарности“.

Председателят на Надзорния съвет на „Аурубис“ АГ проф. д-р Фриц Варенхолт обясни: „САЩ са изключително привлекателен пазар за растеж в областта на рециклирането с голям потенциал и конкурентни цени на електроенергията. Тази стъпка в САЩ е ключов компонент за продължаване на рентабилния растеж“.

С тази инвестиция „Аурубис“ ще създаде повече от 100 работни места в региона. Мултиметалният доставчик подписа меморандум за разбирателство (МР) със съответните правителствени органи на САЩ относно мерките за икономическа подкрепа. Новият обект се намира на стратегически изгодно място, в близост до пристанището на Савана и ключови икономически региони на САЩ.

Във връзка с инвестиционното решение на „Аурубис“, Пат Уилсън, комисар на Департамента за икономическо развитие на Джорджия, сподели: „Приветствам топло „Аурубис“ в Джорджия. Гордеем се, че тази иновативна компания ще изгради първия завод за рециклиране на мултиметали в САЩ в окръг Ричмънд. Екипът на Джорджия се обедини, за да направи това възможно, и бих искал да благодаря на нашите партньори в Аугуста и на нашето ръководство за подкрепата на една от най-големите германски инвестиции в нашия щат“.

Повишеното внимание към устойчивото развитие и значителното увеличаване на обема на разделно събиране водят до около 6 млн. тона рециклируеми металосъдържащи материали в САЩ годишно. Понастоящем по-голямата част от тези материали за рециклиране се изнасят за преработка в Азия. Според експертни оценки обемът на рециклиране в Северна Америка ще се увеличава средно с 5 % годишно през следващите няколко години. „Аурубис“ разглежда това като отлична възможност да инвестира в една бързо развиваща се среда и в бъдеще да рециклира ценните материали директно в САЩ.

В контекста на подкрепата си за европейската Зелена сделка и плановете на американската Зелена нова сделка, целта на „Аурубис“ е нейното производство да бъде въглеродно неутрално още преди 2050 г. Освен това, „Аурубис“ се смята за изпълнител на решения за устойчиво развитие на стопанската дейност в екологично отношение с цел ускоряване на декарбонизирането.

Технологията за рециклиране в новия завод дава възможност за преработка на комплексни металосъдържащи материали и за повторното им връщане в материалния цикъл. В резултат на това инвестицията подкрепя опазването на природните ресурси и усилията на „Аурубис“ да използва по-големи количества комплексни вторични суровини в допълнение към медните суровини.

Металите на „Аурубис“ са от решаващо значение по-специално за глобалните мегатрендове, като цифровизацията, възобновяеми енергийни източници, електрически превозни средства и рециклиране на батерии.

ДВА ТИМА НА ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“   Проведоха контроли с връстници от град Правец
Prev Post ДВА ТИМА НА ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“ Проведоха контроли с връстници от град Правец
ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Ученици облагородиха двора на аквапарка по инициативата „Нашето зелено утре“
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Ученици облагородиха двора на аквапарка по инициативата „Нашето зелено утре“
Related Posts

Leave a Comment: