БИЗНЕСМЕНЪТ ВАЛЕНТИН ЧЕРВЕНКОВ Произведе тон и половина тикви от 300 кв. м. градина

  • 0
  • 120 преглеждания

Читатели на в. “Регион” се обадиха в редакцията да споделят новината за невероятната реколта от градината на бизнесмена Валентин Червенков от гр. Пирдоп. На площ от 300 кв. м. в близост до пекарната му за хляб, той отгледал 28 огромни тикви, с общо тегло от около един и половина тона, разказа пирдопчанинът. Реколтата получил с много грижи и обилно поливане всеки ден.

Популярните и предпочитани от мнозина дарове на природата са от сорта “Хелоуин”, и обикновено тежат до два – три килограма. Благодарение на постоянното насищане на терена с вода тиквите далеч надхвърлили обичайните си размери. Най-голямата от тях е с тегло 71 кг., измерил Валентин Червенков.

Водата, с която ги поливал, е от рибарника, който той има в едно от помещенията на сградата наблизо. В него се отглеждат 500 африкански сома, които на тегло са около един тон. Водната среда, в която живеят, се сменя всекидневно, обясни бизнесменът. Тя е богата на много хранителни за зеленчуците вещества, което помага за тяхното бързо развитие. Със същата течност поливал и корените домати, които са едри и много вкусни.

Цикълът се затваря, – казва Валентин Червенков, – водата от рибарника служи за подхранване на градината. Растенията я пречистват по време на фотосинтезата след попадането й в почвата, а после тя се събира в кладенеца в съседство на градината. От него пък се захранва с чиста вода рибарникът.

От тиквите смята да прибави към закуските, които произвежда, и популярните и често приготвяни от домакините у дома, тиквени тестени изделия. Смята, че освен разнообразието в производството му, те ще се радват на интереса на почитателите на този вид ястие. Защото е полезно и хранително, а и направено от екологично чисти продукти. Идеята и иновациите в градинарството бизнесменът не крие, като се надява и други местни производители да последват примера му и да го приложат в практиката на семейните си стопанства.

В ЧЕЛОПЕЧ  Шеста пъстра трапеза
Prev Post В ЧЕЛОПЕЧ Шеста пъстра трапеза
„ЕЛАЦИТЕ-МЕД“  Представи „Магията на Копривщица“
Next Post „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ Представи „Магията на Копривщица“
Related Posts

Leave a Comment: