БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР В ЧЕЛОПЕЧ

  • 0
  • 82 преглеждания

Помага за трансплантация на 30-годишна жена от Златица

По инициатива на Анелия Георгиева от с. Челопеч, с подкрепата на кмета инж. Алекси Кесяков и общинската администрация, на 1 и 2 февруари в центъра на селото бе организиран благотворителен базар. Неговата цел е да помогне за лечението на 30-годишната Цветелина Иванова от гр. Златица, която от години е на хемодиализа. И спешно се нуждае от трансплантация на бъбрек, за спре с многочасовите процедури три пъти седмично за пречистване на кръвта в организма й.

Идеята на Анелия Георгиева, която се познава лично с Цветелина Иванова, се зародила спонтанно, след като видяла профил във Фейсбук с молба за подкрепа на каузата за извършване на операцията в Република Турция, на която донор ще бъде нейната майка. Анелия отлично борави с приложните изкуства, сама изработва различни украси, бижута, атрактивни предмети и знае от личен опит, че хората в Челопеч са отзивчиви, щедри и благородни хора, отзовават се на всеки базар с благотворителна цел.

След разговор с общинското ръководство и разрешението да се използват къщичките на центъра за организиране на продажбите, тя се заема с реализацията на идеята си. Осъществи я в първите дни на месец февруари, като още в петък щандовете са били посетени от близо двеста души – работещи в общинската администрация, в рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, както и немалко жители на селото, от Златица, Пирдоп и други общини от района на Средногорието.

Анелия Георгиева дарява цялата събрана от нея сума за лечението на Цветелина Иванова, а останалите присъединили се към нейната кауза, ще дадат определен процент от продажбите на своите стоки. Смята, че ще помогне с немалка сума за трансплантацията, за която са необходими 25 000 евро.

Във втория ден за кратко на базара бе и самата Цветелина, която е предоставила на Анелия почти всичките си диамантени гоблени, изработени от самата нея до момента. Повечето от тях се изкупиха още в първия ден на базара. Всички бижута, картички, малки сувенири и атрактивни предмети за домашния интериор са ръчна изработка на Анелия Георгиева. Дори и по време на самия базар тя продължаваше да изработва нови предмети от естествени материали. С плетива на една и две куки помогнали и от читалище „Труд и постоянство“, защото младата челопечанка е редовен участник в техните благотворителни изложби.

В края на базара Анелия Георгиева, Цветелина Иванова и нейната майка заедно отвориха кутията за събиране на средства и извършиха преброяване на натрупаната през двата дни сума.  Само от базара са събрани 1955 лв., а заедно с другите два щанда – за скара и хляб, - общо 2115 лв. Като инициатор на проявата, Анелия заяви, че ще направи превод по набирателната сметка на Цветелина в местна банка още в първия работен ден от новата седмица.

В ОБЩИНА ПИРДОП  Отвори врати обновената детска градина „Невена Генчева“
Prev Post В ОБЩИНА ПИРДОП Отвори врати обновената детска градина „Невена Генчева“
ПОЧЕТНИЯТ КОНСУЛ НА БЪЛГАРИЯ В КРАЛСТВО БЕЛГИЯ ЛЮК СУНИЕ    На работно посещение в Копривщица
Next Post ПОЧЕТНИЯТ КОНСУЛ НА БЪЛГАРИЯ В КРАЛСТВО БЕЛГИЯ ЛЮК СУНИЕ На работно посещение в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: