ПОЧЕТНИЯТ КОНСУЛ НА БЪЛГАРИЯ В КРАЛСТВО БЕЛГИЯ ЛЮК СУНИЕ На работно посещение в Копривщица

  • 0
  • 97 преглеждания

Почетият консул на Република България в Кралство Белгия със седалище в гр. Лиеж и консулски окръг регион Валония – Люк Суние, бе на двудневно посещение в гр. Копривщица. На 23 януари в кабинета на кмета на общината гостът се срещна с членове на Консултативния съвет, с председател заместник-кметът инж. Тони Малинов. В срещата взеха участие Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите, Милена Паралеева и Лучка Чотова – служители в общинска администрация,  и младите бизнесмени Борислав Подгорски и Борис Чилов.

В деловия разговор бяха изтъкнати туристическите възможности  на възрожденския град. Кметът  Генчо Герданов показа сертификатът на ЮНЕСКО, който постави Националният събор за народно творчество, провеждащ се в местността „Войводенец“ на 5 години, в списъка на нематериалното световно културно наследство. Гостът от Кралство Белгия се запозна с логото и почетния плакет на Събора.

Кунка Неделева подчерта, че Копривщица и втора след Велико Търново по посещаемост на туристи от страната и чужбина. Тя отбеляза, че чуждестранните гости – предимно французи, японци, чийто брой  през отминалата година се е повишил неимоверно, белгийци и др., се запознават с музеите на града без да остават за пренощуване. Г-жа Неделева заяви, че Копривщица отново е в класацията на японски туроператорски фирми за един от най-красивите градовете в Европа. Милена Паралеева каза че възрожденският град има голям туристически потенциал. Община Копривщица, съвместно с ресторантьорите и хотелиерите, полага грижи и усилия гостите да останат доволни и да се върнат отново. Изграденият Аквапарк е една възможност туристите да се задържат по-дълго време в града през лятото.

По време на проведените разговори между домакините и госта бе обсъдена възможността за взаимни гостувания. Люк Суние бе почерпен със сладко от горски ягоди. Разменени бяха рекламни материали и лични подаръци. Представителят на Кралство Белгия, придружен от своите домакини, посети общинския Жив музей, битов музей Лютова къща и пренощува в една от къщите за гости в Копривщица.

С решение на българското правителство Люк Суние е назначен за почетен консул на страната ни през 2017 година. Той е роден през 1954 г. в Белгия. От 1966 година тренира джудо, карате и таекуондо. Той е представител на известна наша малка винарна в страната си. През месец декември  миналата година областният управител на Софийска област Илиян Тодоров се срещна с Нейно Превъзходителство Мая Добрева – посланик на Република България в Кралство Белгия и  г-н Люк Суние. Договорено е било тогава стартирането на рекламна кампания на Софийска област в Кралство Белгия, с което Н. Пр. Мая Добрева се ангажира лично. А областният управител на Софийска област г-н Тодоров подписа меморандум за сътрудничество с провинция Лиеж, Кралство Белгия.

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР В ЧЕЛОПЕЧ
Prev Post БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР В ЧЕЛОПЕЧ
ВЕРОНИКА НАЧЕВА ОТ ЗЛАТИЦА  Поздрави „От българско, по-българско” по ТВ „СКАТ”
Next Post ВЕРОНИКА НАЧЕВА ОТ ЗЛАТИЦА Поздрави „От българско, по-българско” по ТВ „СКАТ”
Related Posts

Leave a Comment: