БОРИС ГЕЧЕВ ОТ ЗЛАТИЦА Дари експонати на сбирката в църковния метох

  • 0
  • 80 преглеждания

Както бе обещал, родолюбецът и откривател на старини от Златица Борис Гечев, предостави намерените от него артефакти в местността „Старата бачия“ на сбирката, уредена в църковния метох в града. С жеста си той обогати историческата експозиция, посветена на Васил Левски и връзките на Апостола с този край, които датират от 1867 г.

Както вече в. „Регион“ писа, 183-та годишнина от рождения ден на великия българин – 18 юли, Борис Гечев отбеляза с посещение на местността, където на 20 юли 1867 г. става обединението на четите на войводите Панайот Хитов, на която знаменосец е Левски и тази, водена от Филип Тотю. Г-н Гечев има късмета да открие на терена немалко реликви – куршуми, патрони, сребърна австрийска монета, барабан от револвер и др., показващи, че на това място действително са пребивавали бунтовници от времето на четническите революционни прояви на българите през XIX в.

След като ги почиства и консервира, Борис Гечев изработи специална витрина, в които те бяха разположени. На 21 август той предаде експонатите на уредника на сбирката в метоха – Екатерина Нешева. Артефактите вече могат да се видят от желаещите да се запознаят с експозицията в църковната сграда и да научат повече за пребиваванията на Апостола в Златица.

В РОДНИЯ ГРАД НА ПОЕТА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ  Вечер на неговото творчество
Prev Post В РОДНИЯ ГРАД НА ПОЕТА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ Вечер на неговото творчество
Денят на миньора беше отбелязан с тържествен молебен за здраве
Next Post Денят на миньора беше отбелязан с тържествен молебен за здраве
Related Posts

Leave a Comment: