В РОДНИЯ ГРАД НА ПОЕТА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ Вечер на неговото творчество

  • 0
  • 70 преглеждания

Дирекция на музеите – Копривщица спази и тази година традицията и организира Дебелянова вечер в двора на родния дом на поета в деня на Голяма Богородица – 15 август. Почитателите на Дебеляновото творчество бяха приветствани от водещите Пенка Кунчева и Делка Гугова с „Добре дошли в този най-истински храм на поезията – родния дом на Димчо Дебелянов“.

На събитието бяха кметът на Община Копривщица Бойка Дюлгярова, Любомир Цеков – председател на общинския съвет, съветници, лауреати на националната литературна награда на името на поета, творци, родственици. Сред гостите бе актьорът Любен Чаталов.

Директорът на Дирекция на музеите във възрожденския град Кунка Неделева отбеляза, че въпреки обстановката, причинена от Ковид-19, стиховете на Димчо Дебелянов са ни нужни „като пламък от кандило от стара икона, като топъл майчин напев в студена нощ, като най-точен указател за всеки българин, загубил се по пътищата на света, за да намира непрекъснато прага на бащината къща“.

Кметът Бойка Дюлгярова припомни, че град Копривщица се гордее с книжовната мащабна мисъл на Найден Геров и Йоаким Груев, с ненадминатите произведения на Любен Каравелов, с революционния устрем на Георги Бенковски и човеколюбивия Тодор Каблешков, с политическата далновидност и обич към България на Петко Каравелов. Този град с особена тиха майчина почит обича своя 29-годишен син, който преди да отдаде живота си за родината, възпя бащината къща и родния дом.

Дебеляновата вечер е една от най-прекрасните съкровени преживявания, която докосва сърцата ни не само с изящната поезия на Дебелянов, но и прекрасните стихове на съвременните български поети, каза г-жа Дюлгярова.

Прочувствените стихове на Димчо прозвучаха в изпълнение на  поетите Георги Киров, Атанас Капралов и Димитър Христов, насители на наградата „Димчо Дебелянов“ от 2004, 2008 и 2014 година и поетите Ели Видева, д-р Екатерина Ослекова от Копривщица, Камелия Кондова, Соня Георгиева и Никола Герджиков – родственик на копривщенския благодетел хаджи Ненчо Палавеев.

Вечерите смирено ще угасват над притихналия копривщенски дом и до следващата ни среща, когато отново ще потърсим най-светлите мелодии на опияняващата радост, най-тихите милувки на надеждата и най-чистите пориви на красотата, магнетичният свят на поезията, светът на Димчо Дебелянов, с тези думи водещите закриха поетичната вечер, посветена на нежния лирик.

На снимката Атанас Капралов връчва юбилеен вестник, посветен на Иван Вазов и диск със стихове на млади поети, носители на награда „Димчо Дебелянов“

„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“  Проведе традиционната среща с местните медии
Prev Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Проведе традиционната среща с местните медии
БОРИС ГЕЧЕВ ОТ ЗЛАТИЦА  Дари експонати на сбирката в църковния метох
Next Post БОРИС ГЕЧЕВ ОТ ЗЛАТИЦА Дари експонати на сбирката в църковния метох
Related Posts

Leave a Comment: