Денят на миньора беше отбелязан с тържествен молебен за здраве

  • 0
  • 103 преглеждания

На 18 август минната общност в България отбеляза своя професионален празник – Деня на миньора. Ръководствата на Българска минно-геоложка камара, Научно-техническия съюз по минно дело и геология и миньорските федерации – ФНСМ и СМФ „Подкрепа“, участваха в тържествен молебен за здраве на миньорите в Катедрален храм „Св. Неделя“. На него присъстваха президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков.

По случай празника, председателят на БМГК проф. дтн инж. Николай Вълканов отправи поздрав към работещите в отрасъла:

„В деня на нашия професионален празник – Деня на миньора, поздравявам всички работещи в минерално-суровинната индустрия. През 2020 година ще отбележим празника с удовлетворение и гордост от постигнатото. Преминахме през труден период, но издържахме на изпитанията и за пореден път доказахме нашата твърдост и издръжливост.“

Той благодари на компаниите от бранша за активна работа през изминалата година, която допринесе за успехите на индустрията и за утвърждаване на нейната водеща роля в националната ни икономика.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също поздрави миньорите. „Честитя професионалния празник на всички български миньори! Пожелавам ви здраве, много сили и оптимизъм в активната ви дейност за развитието на миннодобивния сектор в страната в полза на цялото общество!“

Във връзка с празника, председателят на БМГК публикува своя обзорен доклад за състоянието на бранша през 2019 година, както и по-важните събития и инициативи в сектора. Страната ни заема водещо място по добив на мед, злато и лигнитни въглища в Европа. Основните суровини, които се добиват в България са лигнитни въглища, оловно-цинкови, медни и полиметални руди, гипс, варовик, бентонит, каолин, кварцови пясъци, огнеупорни глини и мрамор.

Въпреки спада на цените на металите през 2019 г. браншът отчете ръст в добива за изминалата година като той достига близо 110 млн. Стойността на произведената продукция също нарасна до 2.86 млрд. лева. Браншът отчита близо 2.,5 пъти по-висока производителност в сравнение със средната за индустрията в страната. Пряко заетите в отрасъла са 21 000 човека, а чрез свързаните производства и услуги броят им достига 120 000. Заплащането в сектора си остава сред най-високите в страната, на четвърто място сред останалите икономически сектори и през 2019 г. като средната годишна работна заплата достига 1800 лв.

БОРИС ГЕЧЕВ ОТ ЗЛАТИЦА  Дари експонати на сбирката в църковния метох
Prev Post БОРИС ГЕЧЕВ ОТ ЗЛАТИЦА Дари експонати на сбирката в църковния метох
ХУДОЖНИКЪТ АСЕН ВЕЛИКОВ   Направи фотосесии в Копривщица
Next Post ХУДОЖНИКЪТ АСЕН ВЕЛИКОВ Направи фотосесии в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: