Черешово топче възвести свободата в Мирково

  • 0
  • 67 преглеждания


Сто четиридесет и третата годишнина от освобождението на България от турско робство беше отбелязана и от жителите на Мирково. По инициатива на Община Мирково, ОУ Георги Бенковски“ и РК Поп Недельо в  двора на църквата се състоя тържествено честване националния празник на България 3 март.

Началото на тържеството беше отбелязано с емоционално приветствие от  кмета Цветанка Йотина. Прозвуча изпълнение на „Ботев марш” от младежкия духов оркестър Мирковски орли“, с ръководител Тодор Цачев. За новосформираната вокална група До, ми, сол“, с ръководител  Ивайла Цачева, това беше дебют на обществено събитие. Под акомпанимента на пианото, поставено в двора на църкавата децата изпълниха възрожденската песен „Вятър ечи”. В памет на руските воини, загинали в освобождението на България, отец Николай отслужи  заупокойна молитва.  Той  се върна към паметните събития в края на 1877 г. когато руските воини опитват да преминат Балкана през връх Баба. Отец Николай се помоли за мир на душите на всички  млади хора, отдали  живота си за България. Ученици от ОУ „Георги Бенковски изнесоха поетичен рецитал за 3 март, вдигайки високо родния трибагреник над главите си. За всички деца общината беше осигурила тетрадки с патритоични мотиви, малки и големи  трикольори, които служители от общинската администрация им раздадоха.

На паметника на погребаните в църковния двор осем руски воини бяха поднесени венци от общината и общинския съвет в Мирково, от жителите и гостите на селото. Беше възпроизведен тържествен изстрел с черешово топче и групов залп от членовете на Регионален клуб Поп Недельо. Дошлите да отбележат националния празник на страната, се съобразиха с призива на общината да спазват дистанция помежду си.

В ПИРДОП  Дефиле за 3 март с българския трикольор
Prev Post В ПИРДОП Дефиле за 3 март с българския трикольор
СЧЕТОВОДНА КЪЩА „КРАМАР“  Откри своя нов офис в деня на националния празник 3 март
Next Post СЧЕТОВОДНА КЪЩА „КРАМАР“ Откри своя нов офис в деня на националния празник 3 март
Related Posts

Leave a Comment: