В ПИРДОП Дефиле за 3 март с българския трикольор

  • 0
  • 62 преглеждания

В деня на националния празник, 3-ти март, в Община Пирдоп беше издигнат българският флаг и поднесени венци и цветя пред знаковите паметници в града. Точно в 10:00 часа училищните знаменосци на СУ „Саво Савов“ – Стефан Стефанов, Габриела Крайчева и Йоана Дуракова, с ръководител преподавателя Теодор Колев, издигнаха родния трибагреник под звуците на националния химн.

Венци и цветя пред паметника на Почетния гражданин и символ на града Тодор Влайков бяха поднесени от кмета Ангел Геров и председателя на ОбС Васил Кафеджиев, политически партии, институции и граждани.

С тържествено шествие множеството се отправи към НУ „Тодор Влайков“, , където възпитаници на учебното заведение изпълниха съдържателен рецитал от стихове, посветени на свободата и Руско-турската война. Слово за славните събития от 1877 – 1878 година произнесе кметът на Община Пирдоп Ангел Геров. Той се спря на исторически факти, които са най-яркото доказателство за продължителната и трудна борба на нашия народ, довела за постигането на висшата цел – свобода и независимост. Граждани и общественици се поклониха на пирдопските опълченци с падане на колене.

Венци и цветя пред паметника бяха поднесени от участващите в честването на националния празник. Цветя бяха положени и на паметниците на Христо Ботев и генерал Стефан Паприков в двора на училището.

След поклонението шествието на пирдопчани се отправи към църковния храм „Успение Богородично“. Отец Антоний Марчев отслужи тържествен водосвет и поздрави присъстващите с деня на свободата на България. На паметника на руския капитан Михаил Баторски бяха положени венци и цветя от Община Пирдоп, ОбС, от представители на политически партии в града, общественици и граждани.

Празничната церемония завърши с аплодисменти към децата, които отговорно и въодушевено носиха българското знаме през времето, в което бяха тържествените поклонения.

Поклон пред героите – освободители
Prev Post Поклон пред героите – освободители
Next Post Черешово топче възвести свободата в Мирково
Related Posts

Leave a Comment: