Честваха на Деня на победата и Деня на Европа в Златица

  • 0
  • 123 преглеждания

На 9 май във фоайето на Читалище „Христо Смирненски“ се проведе тържество по повод Деня на победата и Деня на Европа. На честването присъстваха кметът на общината инж. Магдалена Иванова, председателят на ОбС – Асен Плахов, секретарят Златица Теодора Петрова, членове на общинската администрация, общественици, граждани.

Слово за двойния празник прочете инж. Магдалена Иванова. Рецитал от стихове, посветени на героите, участвали във Втората световно война, изпълниха ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, с ръководител Пенка Маркова. Тържеството беше и повод за удостояване посмъртно на  Димитър Петров Петков със званието „Почетен гражданин на община Златица“. Паметна презентация за живота и делото му представи Димитър Овчаров от читалищната библиотека. Спомени за ветерана, общественика, самодееца и твореца Димитър Петков споделиха с уважилите събитието Тодор Медаров – председател на организацията на Българския антифашистки съюз в града и Петър Белишки – дългогодишен председател на читалищното настоятелство. За своя родолюбив баща говори и синът Петър Петков.

Асен Плахов прочете решението на Общинския съвет, с което се присъжда почетното звание. Плакетът за знака връчи на семейството кметът инж. Магдалена Иванова.

Честването започна и завърши с изпълнения на Вокална група „Червена роза“, които представиха руски и български песни, посветени на Отечествена война.

Венец и цветя на паметника на загиналите златичани в периода 1944 – 1945 г., бяха поднесени от община Златица и граждани. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите на честването се поклониха пред паметта на героите.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Четвърти национален фестивал на старата градска и шлагерна песен
Prev Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Четвърти национален фестивал на старата градска и шлагерна песен
ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА  Продължава победния си ход
Next Post ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА Продължава победния си ход
Related Posts

Leave a Comment: