В ОБЩИНА ЧАВДАР Четвърти национален фестивал на старата градска и шлагерна песен

  • 0
  • 110 преглеждания

„От небето идва любовта…”

На 13 и 14 май в залата на читалище „Надежда” в село Чавдар се състоя Четвъртият национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта…”. Песенната проява бе част от майските празници в общината.

В програмата на фестивала участие взеха състави от цялата страна. Сред тях бяха домакините и от Пирдоп, Карлово, Каравелово, София, Вълчедръм, Мирково, Копривщица, Ботевград, Попово, Разград, Кричим, Радомир, Велинград, Пловдив, Пазарджик, Димитровград и много други. Фестивалът имаше конкурсен характер, затова и журито беше доста затруднено, докато отличи най-добрите от представилите се групи и индивидуални участници. То беше пад председателството на Бони Милчева, която от дълги години е водеща на предаването за стари градски и шлагерни песни „Ако зажалиш…” по телевизия „СКАТ” и членове арт-мениджърът Ирина Славчева, музикалният педагог Мария Сариева, методистът Галина Томова и дългогодишният секретар на читалище „Христо Смирненски” в Златица Костадинка Кържилова. Фестивалът, който се организира за четвърта поредна година, се проведе под патронажа на кмета Пенчо Геров. Културната проява беше организирана със съдействието на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч”.

Официалната част от празника на песента водещата Мария Комитова представи за публиката целта на фестивала. Приветствие към всички участници отправи кметът

г-н Геров, който изрази своята радост, че толкова много групи са уважили поканата на организаторите.

Програмата беше открита от домакините – Групата за стари градски песни „Спомени”, с ръководител маестро Кузман Кузманов. Тяхната първа песен беше именно тази, на която преди четири година е кръстен фестивалът „От небето идва любовта…”.

В конкурсната програма бяха изпълнени едни от най-хубавите стари градски и шлагерни песни. Радостно за публиката беше, че сред участниците от Каравелово беше и японката от Токио Сатоми Такада, която от години живее там и разучава българските песни. Нейното участие също е четвърто поред.

Сред изпълнителите имаше и много млади хора, като седемгодишния Борис Стойнов от град София. Той изпълни песента „Аз съм Гошко хубавецът”, с което спечели аплодисментите на зрителите. След края на конкурсната програма и дългото заседание на журито, кметът Пенчо Геров награди състезаващите се състави, като на класираните от тях бяха връчени освен грамоти и парични награди за първо, второ и трето място съответно за група, трио и индивидуално изпълнение. Наградата на кмета заслужи група „Средногорски славей” към читалище „Напредък” в Пирдоп, с ръководител маестро Кузман Кузманов.

„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ ПОЛУЧИ ПРЕСТИЖНО ОТЛИЧИЕ ОТ КРИБ
Prev Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ ПОЛУЧИ ПРЕСТИЖНО ОТЛИЧИЕ ОТ КРИБ
Честваха на Деня на победата и Деня на Европа в Златица
Next Post Честваха на Деня на победата и Деня на Европа в Златица
Related Posts

Leave a Comment: