Четирима се бориха за кръста в с. Антон

  • 0
  • 91 преглеждания

Въпреки много студеното и ветровито време, с непрекъснато усилващ се снеговалеж, десетки жители на Община Антон се събраха в неделя – 6 януари, в центъра на селото, за да присъстват на празника Богоявление – Йордановден. Служители на общинската администрация раздаваха на желаещите да се постоплят горещ чай и греяно вино.

На Селската река бе образуван малък вир, в който предстоеше да се изпълни обичаят по хвърлянето на Божия символ – кръстът, във водите й. Кметът инж. Стоян Гарчев и жители на селото се поздравяваха, а най-нетърпеливите бяха наобиколили вира в очакване на ритуала.

Отец хаджи Недко Бръмбаров най-напред отслужи водосвет, благослови антончани и след това спази древната традиция. Четирима младежи се бяха приготвили да спазят Богоявленската традиция – именникът 21-годишният Йордан Пилитов, който от няколко години участва в празника, както и седемнадесетгодишните Емил Йорданов, Даниел Георгиев, и Константин Илиев – на осемнадесет. Без да се притесняват особено от капризите на студеното време те скочиха в реката, където отец Недко хвърли Светия кръст. Последва кратка борба и усърдие в търсенето на Божия знак, като късметът тази година споходи Емил Йорданов.

Отец хаджи Недко Бръмбаров поръси със светена вода младежа и го благослови, а кметът инж. Стоян Гарчев възнагради Емил Йорданов с парична премия от 100 лв. и бутилка силна квалитетна напитка.

Йордановден в с. Антон продължи с народно веселие. Мнозина от присъстващите на обичая похапнаха от ароматната питка и мед, а някои от по-младите и децата се наловиха и на народно хоро.

В Мирково   Водосвет на Богоявление
Prev Post В Мирково Водосвет на Богоявление
В Чавдар спазиха местна традиция
Next Post В Чавдар спазиха местна традиция
Related Posts

Leave a Comment: