В Мирково Водосвет на Богоявление

  • 0
  • 118 преглеждания

Тържествена  Богоявленска литургия беше отслужена на Йордановден в храм „Свети Димитрий” в Мирково на 6 януари - неделя. Това е един от най-големите християнски празници. С него се отбелязва светото кръщение на Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител, когото християните почитат на следващия ден – седми януари.

В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от висините се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника – Богоявление.

През храма минаха и се поклониха много миряни, като службата се водеше от отец Николай Славчев, подпомаган от жените в църковното настоятелство. Той благослови християните, даде им своята благословия и освети водата. След службата църковните икони и хоругви бяха изнесени и шествието се отправи към реката. Ритуалното хвърляне на кръста се състоя на река Мирковчица в района на Биковото кладенче. Там, въпреки снега и големия студ, вече се бяха събрали много хора. След като отец Николай хвърли кръста, в реката  нагазиха най-смелите. Късметът тази година беше на страната на Лазар Стойнов. Освен него в оспорваната надпревара се хвърлиха още Даниел Гьорев, Павел Димитров и Мартин  Цветанов. Той и останалите участници в изваждането кръста бяха наградени с парични суми от кмета на общината Цветанка Йотина.  Смята се, че който се хвърли за кръста в реката и го хване, е благословен и ще бъде здрав през цялата година.

Седемнадесетгодишен извади кръста в Пирдоп
Prev Post Седемнадесетгодишен извади кръста в Пирдоп
Четирима се бориха за кръста в с. Антон
Next Post Четирима се бориха за кръста в с. Антон
Related Posts

Leave a Comment: