ЧИТАЛИЩЕ „КУЛТУРЕН ПОДЕМ 2020“ Кулинарна изложба преди Коледа в Мирково

  • 0
  • 127 преглеждания

Празничният календар на читалище „Културен подем 2020“, съвместно с Oбщина Мирково през миналата седмица продължи с благотворителната кулинарна изложба и прожекция на най-новия филм за селото.

Представянето и предлагането на посетитевите на кулинарните изкушения се проведе във фоайето на Спортен комплекс „Мирково“. Секретарят на читалището Тодор Цачев откри изложбата и благодари на многобройните мирковски домакини, отзовали се на благородната инициатива. Той сподели, че проявата е с благотворителна цел, като със събраните средства ще се подпомогнат деца от ОУ „Георги Бенковски. Решението на кои деца да се помогне ще бъде взето на педагогически съвет, като няма да се дават парични средства, а ще се закупят пособия и принадлежности за ученици, които имат нужда от помощ.

В изложбата бяха обособени три категории – месни, постни ястия и десерти. Мирковчанки се доказаха като умели готвачки, които не само се справят прекрасно в кухнята, но и имат чувство за естетика и красота. На някобко щанда бяха показани питки, хлябове, кексове, различни видове баници (тиквеник, баклава и солена баница с късмети), поширани круши, прекрасни коледни сладки, традиционните за Бъдни вечер постни чушки, пълнените с боб и ориз сухи чушки, сарми, печен бамбал фасул, зелник и други. За естетите имаше поздравителни картички и сувенири. Изрисуваните  с голямо майсторство курабийки грееха и грабваха очите. За кратко време повечето от експонатите бяха изкупени, а посетителите останаха доволни от видяното.

В късния следобед, отново в Спотния комплекс, беше прожектиран филмът „Малко бягство към Мирково“. Той беше представен пред публиката от неговия режисьор и оператор Недислав Николов., който сподели, че няма негов приятел, веднъж дошъл в селото, да не е поискал да си купи къща и да остане тук, толкова им харесвало всичко видяно. В петнайсетминутната прожекция бяха показани природните красоти на общината и възможностите, които се осигуряват за спорт, отдих и туризъм. Спортният комплекс с неговите мини игрища, фитнес зала, плувен басейн, многобройните детски площадки, красиво оформените паркови пространства предполагат тяхното практикуване.

Филмът разказва, че мирковчани ценят традициите и пазят ревностно спомените за Първата българска кооперация. А представителните състави на  кукерския клуб, Танцов клуб „Мирковско хоро и духовият оркестър „Мирковски орли печелят не само овациите на публиката, но и носят много отличия. По време на дискусията след представянето на филма „Малко бягство към Мирково“, бе заявено, че ще създаде още един филм, в който ще бъдат показани интересни хора от селото.

Недислав Николов каза, че има много готов материал за Мирково. Идеята му е в следващата си филмова изява да покани мирковчани, с които да разговаря на различни теми. Макар че през дългогодишната си теливизионна кариера той е работил повече като режисьор в БНТ, сега не отказва работа и като оператор в различни телевизии. А жителите на селото с нетърпение ще очакват следващата си среща с красивото. Защото както тялото има нужда от храна, така и душата има нужда да се наслади на красота и с позитивни очаквания да посрещне идващите празници.

ЧРЕЗ ПОЩАТА В ПИРДОП  Седемнадесет писма до Дядо Коледа
Prev Post ЧРЕЗ ПОЩАТА В ПИРДОП Седемнадесет писма до Дядо Коледа
Учредиха инициативен комитет за честване 580 години от Златишката битка
Next Post Учредиха инициативен комитет за честване 580 години от Златишката битка
Related Posts

Leave a Comment: