Учредиха инициативен комитет за честване 580 години от Златишката битка

  • 0
  • 113 преглеждания

На 17 декември в Посетителски туристически информационен център „Юрий Гагарин“ – Златица, по инициатива на местни общественици и по покана на кмета на общината инж. Стоян Генов, се събраха тридесет жители на града. На срещата бе проведена дискусия и споделени мнения по предложението за организиране на честване 580 години от Златишката битка на кръстоносците, водени от полско-унгарския крал Владислав III Ягело и трансилванския войвода Янош Хуниади срещу войските на османския султан Мурад II. През миналата седмица споделиха своята подкрепа към идеята и златичани, които по обективни причини не успяха да присъстват на събитието.

Целите за инициативата бяха представени от кмета инж. Стоян Генов, който заяви, че организацията за тържествата започва две години по-рано, тъй като се предвижда изграждане на паметен знак за Златишката битка, а процедурата за одобрението и разрешаването на направата му е продължителна и трудна.

Представена бе историята на Дългия поход на кръстоносните войски, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело, Янош Хуниади, кардинал Джулиано Чезарини и сръбския деспот Георги Бранкович. Споделено бе, че всички основни източници с османски произход категорично отбелязват провеждането на две сражения в околностите на Златица и по проходите на Средна гора. Сблъсъкът на европейските сили и османците се е състоял между 12 и 16 декември 1443 г., без да завърши с победител. Целта на бойците на крал Владислав е била да преминат в Тракия и да се насочат към столицата на османската империя – Одрин, за изтласкване на завоевателите от Балканския полуостров. След битките, поради липсата на провизии, ниските температури и условия за пребиваване в земите около Златица, на 17 декември започва изтеглянето на кръстоносците от котловината. Както е известно, на следващата година се организира нов поход на войски от Европа, отново начело с Владислав III Ягело, който завършва при Варна с гибелта на 24-годишния полско-унгарски крал на 10 ноември 1444.

В подкрепа на идеята се изказаха Борис Гечев, Сашка Кърпарова, Асен Самарджиев, Георги Герджиков, Цвятко Цвятков, Петър Белишки, инж. Тома Найденов, Цветелин Кънчев, Малгожата Гацинска, която пристигна в Златица специално за участие в срещата и учредяване на инициативния комитет, и др. Адвокат Екатерина Клечкова поясни процедурите, които трябва да се следват за неговото институционализиране. Споделени бяха мнения за привличане на ученици и млади хора към инициативата, запознаването им с историята на Дългия поход и ролята на Златица в него, за извършване на допълнителни проучвания в архиви и по литература за сблъсъците между кръстоносците и османците през месец декември 1443 г., за откриване на нови археологически доказателства, освен намерените преди години ризница и пръстен, за пребиваването на европейските войски в района.

Избран бе Инициативен комитет за организиране на тържествата, с председател инж. Стоян Генов, зам.-председатели Мария Нейкова и Сашка Кърпарова, секретар Василка Левенова и координатор Нели Стефанова. Той ще се заеме с подготовката на честването.

Дискутирани бяха идеите и проявите, които да бъдат реализирани занапред във времето – популяризиране на Златишката битка сред българската общественост, включване на предвижданите инициативи в националната програма за честване 580 години от гибелта на крал Владислав край град Варна, привличане на представители на културните центрове и посолства от страните, чийто войски са воювали край Златица през 1443 година разпространение на рекламни материали, както и провеждане на други дейности и събития.

ЧИТАЛИЩЕ „КУЛТУРЕН ПОДЕМ 2020“   Кулинарна изложба преди Коледа в Мирково
Prev Post ЧИТАЛИЩЕ „КУЛТУРЕН ПОДЕМ 2020“ Кулинарна изложба преди Коледа в Мирково
В КОЛЕДНОТО СЕЛО НА БЪЛГАРИЯ В ОБЩИНА ЧАВДАР  Народни хора с клуб „Цоковци“ и забавен куиз с Ники Кънчев
Next Post В КОЛЕДНОТО СЕЛО НА БЪЛГАРИЯ В ОБЩИНА ЧАВДАР Народни хора с клуб „Цоковци“ и забавен куиз с Ники Кънчев
Related Posts

Leave a Comment: