ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК“ – ПИРДОП Награди самодейците си

  • 0
  • 113 преглеждания

На 14 декември в пенсионерския клуб в гр. Пирдоп се проведе тържествена и празнична вечер на самодейците, развиващи дейност към читалище „Напредък“ в града. Срещата бе да се направи равносметка на преминалата вече творческа 2021 година и да се отличат ръководителите и дейците на групите и съставите, завоювали множество златни медали, грамоти и награди от европейски и национални фестивали и конкурси. Гости на самодейците бяха кметът на общината Ангел Геров и зам.-кметът инж. Иван Щаплев.

Председателят на читалищното настоятелство Николина Божкова благодари на всички, вложили своя талант, време и труд за развитие на културната дейност в общината и за съхраняване на народните традиции през отминалата трудна година. Постигнати са значими успехи и резултати, въпреки предизвикателствата на времето, каза тя. Над 60 са членовете на седемте творчески състава в читалище „Напредък“, които са се представяли на различни форуми и от тях имат седем златни медала. Председателят на настоятелството отправи благодарности и към ръководството на общината и кмета Ангел Геров, който получи специален плакет за оказваното съдействие през годината.

Кметът г-н Геров сподели, че общината е затова, да помага на културната институция, но самодейците са хората, които отстояват и надграждат постигнатото и с таланта си прославят Община Пирдоп. Той гарантира, че винаги ще бъде готов да помага на настоятелството, ръководителите на съставите и самодейците.

Благодарност Николина Божкова изрази и към „Аурубис България“, като сподели, че за първи път към културната институция е организирано лятно училище и е реализиран филмът „Девойки ли пеят, звънци ли звънят“. Идеята е, подчерта тя, на музикалния педагог и ръководител на певчески групи Марияна Върбанова. Плакет получи колективът, работил по неговото създаване – Александър Илиев, Иванка Господинова от ТВ „Средногорие“, Катерина Илиева като негов режисьор, Марияна Върбанова – сценарист, Мартин Чаворски – звук, Лъчезар Иванчев – монтаж, Кунка Неделева – автор на текста, и оператора Сафуан Ал Кюрди. В ситуация на пандемия, когато съставите и групите нямаха възможност да се и изявят на сцената, достигнахте до сърцата на своите почитатели чрез този филм, каза Катерина Илиева.

Председателят на читалищното настоятелство Николина Божкова удостои с плакети и грамоти ръководителите на творческите състави – Марияна Върбанова, Кузман Кузманов, Евгения Ралчева, получени от член на Клуб за народни танци „Шарено хоро“, Моника и Илиян Николови. Освен наградата г-н Николов се сдоби и с малка народна носия – дар за неговата и на съпругата му Моника дъщеря – изненада от цялото семейство на самодейците от Пирдоп.

Кметът Ангел Геров връчи дипломите на г-жа Върбанова и г-н Кузманов за представянето на ръководените от тях творчески състави в национални и международни фестивали. Всеки от самодейците получи достойна за приноса му в културния живот на Пирдоп награда. Г-жа Божкова пожела здраве, творчески успехи и повече медали на членовете на всички групи.

„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС“  Участва във форума „Среща на върха на силите“
Prev Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС“ Участва във форума „Среща на върха на силите“
В СЕЛО ДУШАНЦИ  Късметлийска томбола преди Коледа
Next Post В СЕЛО ДУШАНЦИ Късметлийска томбола преди Коледа
Related Posts

Leave a Comment: