„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС“ Участва във форума „Среща на върха на силите“

  • 0
  • 104 преглеждания

На 14 декември се проведе Powers Summit (Среща на върха на силите) – най-голямото събитие за градивен и оперативен диалог между властта, бизнес лидерите, гражданския сектор и медиите. То е част от Седмица на глобалното въздействие (Global Impact week) на фондация Webit, която вече 16 години работи да позиционира България на световната технологична карта. Минният сектор и „Дънди Прешъс Металс“ се включиха в най-значимата дискусия между бизнеса и новата власт благодарение на Атлантическия клуб в България и фондация Webit, съобщиха от отдел „Връзки с обществеността“ на компанията.

Форматът на Powers Summit включва няколко модула, всеки съставен от 3 сесии. Участници са били представители на лидерските екипи на парламентарно-представените партии, експерти, председатели на браншови организации, висши представители на индустриалния капитал, както и на малките и средни предприятия, водещи активисти на гражданския сектор и науката, журналисти и фигури с обществено влияние.

Основните дискутирани теми са били бразованието, планът за възстановяване и устойчивост, енергетика и зелена сделка, устойчиво развитие, здравеопазване, финтех и кибер сигурност, предприемачество. Сесиите в панелите са били „Дискусионен“, в който участие са имали лидери на бизнеса и браншовите организации, „Добри практики“, представени от експерти и изявени представители на бизнеса, и „Чувам Ви“, в която политиците са обобщили чутото и дефинирали последващи стъпки.

Събитието е открито от Гергана Паси, президент на Дигитална национална коалиция, д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на Фондация Webit и Кирил Петков, министър-председател на Република България. През първия си работен ден като премиер на страната ни, г-н Петков се е включил в Powers Summit с усмивка и добро настроение, като е поздравил всички присъстващи. „В думичките „държавен служител“ по-важната е служител. Когато създаваме добавена стойност, държавата не я създава, нито политиците. Създава се от бизнеса, в който трябва да присъстват младите учени. Ако искаме да градим България като един център на иновативен бизнес, трябва да подредим нещата по следния начин – бизнес лидерите трябва да работят с младите учени, за да създават добавена стойност, а тази добавена стойност да създава данъчни приходи, които да идват в държавата и ние политиците имаме само две задачи. Едната е тези пари да не отиват в погрешни посоки;  втората е, когато ги харчим да сме сигурни, че те се инвестират в България. От тук нататък държавата има само тази роля – да помага на младите и бизнеса, и да не прави грешки, когато прави своята социална политика.“ - каза той.

Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди Прешъс Металс“ е участвала в сесията „План за устойчивост, енергия и „зелена сделка“ в панела „Добрите практики“, заедно със Станислав Георгиев, главен изпълнителен директор на „Булсатком“, Александър Варов, директор „Продукти и приходи“ в „Нетинфо“, Калина Трифонова, заместник-председател на УС на EVN, и др. Г-жа Цакова е споделила целта на „Дънди Прешъс Металс“, която е „Разкриваме ресурси и създаваме стойност, за да растем и просперираме заедно“, както и основните ценности на дружествата – безопасност и благополучие на хората, грижа за околната среда, прозрачност и отговорност, взаимност и уважение, иновативност и партньорство с местните общности.

Тя е заявила, че „Зелената сделка“ не е изненада за минната индустрия, и дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ в България, защото от години посоката на работа е опазване на околната и социална среда и управлението. „С гордост мога да споделя, че „Дънди Прешъс Металс“ е в топ 15 на най-добрите минни фирми, представили се по околна и социална среда и управление. Рейтингът е направен от Standard and Poor’s, което е голямо постижение за българския минен бизнес.“ – е казала Ирена Цакова.

Говорейки за ресурси г-жа Цакова е посочила, че минната индустрия ще продължи да допринася с реализирането на своите цели и действия да бъде постигната енергийна ефективност. Тя сподели за част от постиженията на „Дънди Прешъс Металс“, за дигитализацията, която се случва в компаниите, за автономните машини, който работят в рудник „Челопеч“, за подобренията и иновациите, които се правят. За пример е посочила, че проектът „Ада тепе“, отнел повече от 17 години за съгласуване и проекти, официално е въведен в експлоатация на 23 август 2019 г. и вече 2 години работи успешно на пълен капацитет.

„Успяхме да спечелим доверието на хората. Въпреки трудностите ние не се отказахме и бяхме новатори. Стигнахме до иновативно решение и създадохме Интегрирано съоръжение за съхранение на минните отпадъци (ИССМО), като по този начин намалихме площта, която щеше да заема хвостохранилище, и постигнахме ефективно ползване на водите в оборот. Създадохме един изцяло нов рудник в защитена зона „Натура 2000“. Грижим се за хората, околната среда и биоразнообразието.“ – с гордост е обяснила г-жа Цакова.

За да онагледи колко продължително се случват дейностите в сферата на добива, тя е показала няколко снимки. На едната президентът Кенеди обявява целта човек да стъпи на Луната и друга снимка, направена 8 години и 56 дни по-късно с космонавт, който е на спътника на Земята. Началото на проекта „Ада тепе“ започва през 2003, а откриването е почти 17 години по-късно.

„Бизнесът се нуждае от предсказуемост, от предвидимост, от разумни срокове за разрешителни режими и администриране. Останалото го имаме или ще успеем да го намерим. Нуждаем се от подкрепа от страна на държавата, за да постигнем това, иначе трансформация на висока скорост не би била възможна“, е заявила Ирена Цакова.

Освен участието ѝ като представител на „Дънди Прешъс Металс“, компанията е имала и щанд, на който по време на почивките участниците са имали възможност да видят част от производството на живо, благодарение на видео-връзка с подземния рудник „Челопеч“. Така посетилите щанда са се разходили из недрата на рудника с очилата за виртуална реалност и са се докоснали до атмосферата в компанията.

СТЕФКА ГОРГОРОВА ОТ МИРКОВО  Представи свои фотоси в изложба
Prev Post СТЕФКА ГОРГОРОВА ОТ МИРКОВО Представи свои фотоси в изложба
ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК“ – ПИРДОП  Награди самодейците си
Next Post ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК“ – ПИРДОП Награди самодейците си
Related Posts

Leave a Comment: