ЧИТАЛИЩЕ “НАПРЕДЪК” – ПИРДОП

  • 0
  • 129 преглеждания

Издаде за втори път книгата на Методи Стоянов

На 22 май във виртуалния музей в Пирдоп в програмата на Юбилейните “Влайкови дни” бе представено второто фототипно издание на книгата на краеведа Методи Стоянов “Град Пирдоп в миналото и сега”. Отпечатването й е по инициатива на читалищното настоятелство и работещите в културната институция по повод 140-та годишнина от рождението на нейния автор (22 юли 1877 г.).

Специално за честването на годишнината гости на Пирдоп и местната общественост бяха племенникът на учителя и историка на Пирдоп – Веселин Стоянов и неговата съпруга Катя Стоянова от Габрово.

За житейския път, събирателска дейност и заслуги на пирдопчанина говори Наташа Динекова от читалищната библиотека.Показани бяха и снимки на автора на книгата, малко познати на жителите на града, като две от тях и скица на родната къща на Методи Стоянов предостави на музей “Луканова къща” Веселин Стоянов. Споделени бяха неизвестни факти от неговата 25-годишна учителска практика в с. Торос и с. Дерманци, Луковитско, където той основава местната кооперация “Напредък” и проучва хидрографията, флората и фауната по поречието на река Златна Панега. Представени бяха писма на Методи Стоянов, съхранявани във фонда на проф. Гаврил Гацаров в архива на Българска академия на науките. Споделено бе, че при обявяването на Копривщица за град-музей, Методи Стоянов е включен в комисията, която е трябвало да уреди статута на възрожденския град.

Гостът Веселин Стоянов разказа свои лични спомени от посещението си в Пирдоп преди години и гостуването при леля си Недка Стоянова – съпругата на краеведа. Кметът на общината Ангел Геров подари на г-н Стоянов и на Катя Стоянова книги за Пирдоп и рекламни материали за града.

След представянето на книгата домакини и гости поднесоха цветя на паметната плоча на Методи Стоянов на ул. “Калето”, открита преди три години по идея на община Пирдоп и ТД “Паскал”.

ОБЩИНА ПИРДОП
Prev Post ОБЩИНА ПИРДОП
Д-р инж. Илия Гърков връчи отличия за наука и култура
Next Post Д-р инж. Илия Гърков връчи отличия за наука и култура
Related Posts

Leave a Comment: