ДЕЦА ОТ ЧЕЛОПЕЧ Посетиха Златица за 149 години от гибелта на Апостола

  • 0
  • 105 преглеждания

На 17 февруари децата от предучилищната група при Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Челопеч, заедно с педагозите Петранка Станикина и Тихомира Тодорова, посетиха светинята на гр. Златица – църковният метох. Както е известно, възрожденската сграда е трайно свързана с живота и делото на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев – Левски.

Малчуганите с интерес се запознаха с обстановката, в която през 1870 и 1872 г. той е основал революционен комитет в града и се е укривал в метоха. За посещението му в района им разказа уредникът на метоха-музей Екатерина Нешева. Тя им обясни предназначението на всяка едно от помещенията на сградата, приютявала Левски. С помощта на своите ръководители децата се бяха подготвили старателно за посещението си в тази скромна духовна обител. Най-малките ученици на ОУ – Челопеч бяха пременени в стилни униформи и създадоха особено приятно впечатление за гостите в този ден, дошли да видят къде се е укривал Апостолът, когато е пребивавал в центъра на казата. Децата изпълниха вълнуваща литературно-музикална композиция от стихове, песни и текстове от писма на Апостола, припомняйки за неговото историческо дело за освобождението на народа ни от турско робство.

В знака на благодарност и за спомен от тяхното посещение в метоха, г-жа Нешева подари на колектива на предучилищната група календар за 2022 г. със снимка на Апостола, книжката „Левски в детските очи“ на проф. Иван Стоянов, и по една картинка на всеки малчуган с маркиран образ на великия българин, която децата да оцветят в часовете си в училище.

НА РИДА ГЪЛЪБЕЦ  Кощунство в Деня за памет към Апостола
Prev Post НА РИДА ГЪЛЪБЕЦ Кощунство в Деня за памет към Апостола
В ОБЩИНА ЧАВДАР  Посветиха изложба за делото на безсмъртния българин
Next Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Посветиха изложба за делото на безсмъртния българин
Related Posts