НА РИДА ГЪЛЪБЕЦ Кощунство в Деня за памет към Апостола

  • 0
  • 116 преглеждания

„И влезе Иисус в Божия храм, изпъди всички продавачи и купувачи в храма“ – пишат за Христос евангелистите Матея, Марко и Лука. Което идва да рече, че в места за почит и молитва е кощунство да се търгува. Точно това се случи в Деня за почит и поклон пред безсмъртието на Апостола на Мемориален комплекс „Васил Левски“ на рида „Гълъбец“ в събота – 19 февруари.

Търговец на сладка, ядки, гъби, вина и ракии, без всякакъв морал, срам и свян, бе заел значително място от територията на паметното място и… продаваше на спиращи автомобилите си там наши съвременници от тях. А те, вместо да се поклонят пред делото на най-великия българин, се интересуваха повече от стоката му, отколкото от извисяващия се наблизо паметник. Да беше взел поне няколко национални знамена, за да си ги купят и развеят в прослава на Апостола! Жестът щеше да понамали горчивината от случващото се. Дали пък именно заради такива като тези непочтени хора знаменосецът на Панайот Хитов не написа в тефтерчето си „Народе????“.

Освен възпоменателен знак за делото му за освобождението на Отечеството, всеки паметник на Дякон Игнатий у нас е храм на българската святост и преклонение към Апостола! И той е най-почитаната икона в него, не само в дните около рождението и гибелта на Левски. Към Паисий, Раковски, Левски, Ботев, Хаджи Димитър, Караджата, и хилядите като тях трябва да изразяваме уважението си всеки ден, призовават историци и общественици. На поканата да напусне святото място господинът, който се представи като буновчанин, се държа непочтително и пледира с „висшочайше“ покровителство „правото“ си да продава точно тук и точно  в този ден!

От поведението му да е „търговец в храма“ на Левски, издигнат през 2007 г. по инициатива на също родения в с. Буново проф. Дойно Дойнов, се възмутиха и жители на селото. Бяха дошли с децата и внуците си да поднесат по китка кокичета и букети от червени карамфили на паметника и да изпълнят зова на сърцето си – да се поклонят пред Васил Иванов Кунчев! Човекът, който народът ни неслучайно нарече Апостол на Свободата. Безсмъртието му е най-яркото доказателство, че заветите му са живи с десетките знаци по земята ни, по която е бродил той. Страната ни е изпълнена с мемориали в негова чест.

Преди време директорът на Национален музей „Васил Левски“ в родния град на Дякона – Карлово, изрази възмущението си от подобно поведение – да се превръща това място за почит към великия българин, в битак. Защото и в други дни търговецът е забелязван да се установява в района на паметника. Присъствието му там е тъжна и грозна гледка, и показва колко далеч са някои българи от завещаното ни от Апостола – да пазим чиста и свята родината си България, за която той даде живота си преди 149 години.

В ОБЩИНА ПИРДОП  Приключи разяснителната кампания за домашно компостиране
Prev Post В ОБЩИНА ПИРДОП Приключи разяснителната кампания за домашно компостиране
ДЕЦА ОТ ЧЕЛОПЕЧ  Посетиха Златица за 149 години от гибелта на Апостола
Next Post ДЕЦА ОТ ЧЕЛОПЕЧ Посетиха Златица за 149 години от гибелта на Апостола
Related Posts