ДРЕВНА И ОБНОВЕНА ЦЪРКВА В СЕЛО КАМЕНИЦА Чества патронния си ден Рождество Богородично

  • 0
  • 98 преглеждания

На 12 септември  в каменишката  махала „Черковище“ беше честван  празникът на местната църквата Рождество  Богородично“. Събитието се организира от църковното настоятелство, читалището и кметство Каменица.

В двора на храма бяха дошли да отбележат светлия празник много гости от близките до село Каменица селища Смолско, Петрич, Мирково, Бенковски, Голяма Раковица, и от градовете Елин Пелин, Златица, Пирдоп, Долна баня, Костенец  и София, повечето от които с корени от селото. В преддверието на храма бяха изложени картини от местната учителка Мария Чотова и нейната дъщеря Галина Чотова, както и диамантени гоблени, изработени от Тодорка Пашова, подпомагана от децата по време на лятната академия към читалището, която скоро приключи своята дейност.

Домакините бяха подготвили богата програма за Рождеството на Света Богородица. Тържеството започна с поднасяне на хляб и сол от децата на Каменица и подготвени от Галя Чотова. Те изнесоха и рецитал, посветен на Божията майка. Тяхната ръководителка разказа, че е възхитена от тях и е решена да продължи заниманията си с малките жители на селото. Цялата дейност на читалището с децата е организирана по инициатива Тодорка Пашова, Власаки Власакиев и Галина Чотова.

Председателят на църковното настоятелство Здравко Тодоров бе навсякъде по време на събитието, настанявайки и грижейки се за многото гости. С изпълнение на песента „Я кажи ми, облаче ле бяло” в рецитала се включи певицата Мария Маньова, а по-късно тя се изяви в дует и с библиотекарката Тодорка Пашова, с която изпълниха автентична народна песен. Пред очарованата публика децата изиграха три различни народни танца и ръченици, представиха и два руски цигански романса. Гостите бяха възхитени от видяното, отличната организация и гостоприемството на домакините. Отец Йоан от с. Смолско отслужи тържествена света литургия и поръси със светена вода вкусния  курбан, приготвен от младия готвач Николай Ненов. Традиционната жертвена гозба беше раздадена за здраве на присъстващите.

От църковното настоятелство беше проведен търг с предмети от бита и традиционното домакинство.  Като награда за ентусиазма и участието на децата, те бяха възнагредени с торта с лика на Божията майка. На децата бяха раздадени лакомства и по един брой на вестник „Регион”, с отразено тяхно участие във „Ваканция 2020”.

Организаторите благодариха сърдечно на спонсорите от Община Мирково, “Елаците-Мед” и частните дарители Добрин и Николай Ненови, Георги Иванов, Цветан Николов, Минка Козарева, Стефка Христова и на кметския наместник на селото Иван Петров, които допринесоха за създаването на неповторимото чудесно настроение по време на храмовия празник. Хубаво, че в провеждането на подобни инициативи се включват много млади хора, което показват, че традициите се поддържат живи в малките населени места като Каменица. Честването на храмовия празник на църквата „Рождество Богородично“ в селото показа и още нещо, че когато има желание за работа, на първо място е ентусиазмът и готовността нещата да се случат. Затова присъстващи на тържеството заявиха, че докато има такива всеотдайни млади хора, има бъдеще и за България.

ТЪРЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ В КОПРИВЩИЦА  За Малка Богородица
Prev Post ТЪРЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ В КОПРИВЩИЦА За Малка Богородица
НА ОБНОВЕНАТА „КЛЕТКА“ В ПИРДОП  Начало на четвъртия сезон на Лига „Средногорие“
Next Post НА ОБНОВЕНАТА „КЛЕТКА“ В ПИРДОП Начало на четвъртия сезон на Лига „Средногорие“
Related Posts

Leave a Comment: