ТЪРЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ В КОПРИВЩИЦА За Малка Богородица

  • 0
  • 97 преглеждания

В ранната утрин на 8 септември денят в Копривщица започна с тържествен камбанен звън. Според православния календар на тази дата се отбелязва Малка Богородица, денят в който се е родила Света Дева Мария.

Тържествена литургия за Рождество на Пресвета Богородица се отслужи от отец Богомил Читалов, който извърши водосвет. В старата църква на Копривщица – „Свето Успение Богородично“ се събраха  десетки миряни, които запалиха свещи за здраве и благополучие на себе си и семействата си, с вяра и надежда светицата да бди и закриля децата и родилките. От рано в църковния двор бяха поставени на огъня двата курбана в чест на църковния празник. Жертвените животни са дарение от Матея Кривиралчев и Богомил Читалов. Главен готвач беше Елена Чумпова. Вкусните гозби, осветени от отец Богомил, бяха раздадени за здраве.

На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. По стара традиция за здравето на децата  се омесват в нейна чест пита, наречена Богородичен хляб. Парче от нея се оставя за добитъка, прибавя се в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Божията майка.

В ПИРДОП  Обществено обсъждане на идеи за промени на „водното огледало“ в градската градина
Prev Post В ПИРДОП Обществено обсъждане на идеи за промени на „водното огледало“ в градската градина
ДРЕВНА И ОБНОВЕНА ЦЪРКВА В СЕЛО КАМЕНИЦА  Чества патронния си ден Рождество Богородично
Next Post ДРЕВНА И ОБНОВЕНА ЦЪРКВА В СЕЛО КАМЕНИЦА Чества патронния си ден Рождество Богородично
Related Posts

Leave a Comment: