ДУХОВИЯТ ОРКЕСТЪР КЪМ СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – КОПРИВЩИЦА

  • 0
  • 103 преглеждания


Спечели гръцката публика при гостуване в южната ни съседка

От 9 до 13 март духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица бе на посещение в гр. Кардица, където се провеждат традиционни фестивали на хоровото пеене, чието 35 издание се проведе тази година.

Директорът на копривщенската гимназия Бойка Дюлгярова информира, че е получена официална покана от директора на фестивала Никос Етимилядис. Педагогът Нешка Кунчева отбеляза, че духовият оркестър от възрожденския град е бил единственият, който участва в този фестивал. Те предадоха думите на г-н Етимилядис, който е искал да внесе малко разнообразие във фестивала.

Гостите от Копривщица са били топло посрещнати от своите домакини. През първия ден копривщенци са се срещнали с кмета на града. Друго официално посещение е  имало при областния управител, както и във Второ средно училище в града–домакин на фестивала. Всяка една страна е поднесла своите поздравления: домакините с хорови изпълнения, гостите – с български възрожденски маршове и народни хора. Цялата зала е избухнала в аплодисменти, когато духовият оркестър подема първите акорди на националния гръцки танц – Сиртаки. И оттук нататък директорът на фестивала, който е бил непрекъснато с копривщенци, ги молил за участие.

По време на посещението представители и ръководствата на двете училища са изразили желание за побратимяване. Официалният ритуал за това ще се състои при гостуване на гръцки ученици и делегация в Копривщица. Оказва се, че директорът на училището в гр. Кардица е колега на Бойка Дюлгярова – завършил е спортната академия в Атина.

Копривщенският духов оркестър е изнесъл концерти в началото и в края на фестивала и навсякъде е получил одобрението на публиката. Директорът на СУ „Любен Каравелов“ г-жа Дюлгярова е отправила покани за гостуване във възрожденския град на кмета на гр. Кардица и директора на средното училище. Домакините са уверили, че с удоволствие биха гостували в Копривщица. Връщайки се в родината копривщенци споделиха, че много често в съседната страна са срещали местни хора, които споделят, че са завършили образованието си в България.  И както може да се перифразира: дойдох, видях…и обрах овациите. С тези три думи може на кратко да се опише гостуването в гръцкия град на българския духов оркестър.

ВОЛЕЙБОЛИСТКИТЕ ОТ КОПРИВЩЕНСКАТА ГИМНАЗИЯ
Prev Post ВОЛЕЙБОЛИСТКИТЕ ОТ КОПРИВЩЕНСКАТА ГИМНАЗИЯ
ЕНТУСИАСТИ ОТ СЕЛО БУНОВО  Възстановиха чешмата на паметника на „Гълъбец“
Next Post ЕНТУСИАСТИ ОТ СЕЛО БУНОВО Възстановиха чешмата на паметника на „Гълъбец“
Related Posts

Leave a Comment: