Дванадесети регионален поетичен конкурс в Златица

  • 0
  • 101 преглеждания

По повод Деня на поезията и музиката, който се отбелязва на 1 октомври, в община Златица вече 12 години се провежда конкурс за стихотворение по предварително зададена тема. Тази година събитието мина под надслов „Подай ръка на доброто!“

В конкурса се включиха 23 автори с толкова свои поетични творби. Жури в състав Дочка Белишка – секретар на читалище „Христо Смирненски“ – председател и членове Росица Чернева – преподавател по български език и литература, Мария Овчарова – библиотекар в читалището,     класира творбите, представени на конкурса.

Събитието откриха танцьорите от Детски танцов състав „Юкон“, с ръководител Мария Ангелова, които представиха и свои художествени творби, рисувани през лятната ваканция.

След изпълненията на малките модерни балерини започна същинската част на конкурса. Председателят на журито разкри трудностите при подреждането в оценката на стиховете, но и сподели, че както във всяко състезание, така и в поетичния конкурс има автори, които са успели да постигнат неочаквани обобщения, уникални метафори, интересни заключения.

В първа възрастова група – от 10 до 12 години, на първо място е стихотворението на Олимпия Юруков, на второ бе класирана творбата на Йоана Минчева, а на трето - тази на Николета Додова. При по-големите – от 13 до 18 години, с първа награда бе отличена творбата на Владимира Пушкарова, с втора – на Светлина Ангелова, а с трета – на Мирослав Пенчев.

Във възрастова група от 19 до 30 години впечатли стихотворението на Валентин Георгиев, което заслужено бе обявено за най-добро. На второ бе класирана творбата на Десислава Петкова, а трето - на Ива Юрукова.

В група на поетите над 30 години фаворит на журито се оказа стихотворението на Славка Здравкова, на второ място бе класиран стих на Димитринка Крънева, а трето лиричният текст на Димитър Андреев.

И участниците, и организаторите останаха удовлетворени от тазгодишния формат на конкурса. Победителите бяха поздравени и насърчени да участват и догодина, да не се отказват и да продължават да творят, независимо от наградите. Водещата творческата вечер Нели Михайлова – председател на читалищното настоятелство, прочете поздравителен адрес от кмета на общината инж. Магдалена Иванова до всички поети.

Проф. Петър Льондев възхитен от “Шарени мъниста”
Prev Post Проф. Петър Льондев възхитен от “Шарени мъниста”
Next Post ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЧАВДАР Удостои Елена Стаменова Герова със званието „Почетен гражданин на Община Чавдар”
Related Posts

Leave a Comment: