Проф. Петър Льондев възхитен от “Шарени мъниста”

  • 0
  • 136 преглеждания

В понеделник – 2 октомври, гост на Вокална група “Шарени мъниста” при читалище “Напредък” в гр. Пирдоп и нейния ръководител – маестро Маряна Върбанова, бе известният музикален педагог, фолклорист и автор на стотици мелодии на народни и детски песни, бяха проф. Петър Льондев и неговата най-добра студентка, а вече и асистентка – Васка Ангелова. Пред членовете на състава и, за съжаление, малко публика, се проведе интересна, вълнуваща и за двете страни и много емоционална дружеска беседа и среща.

Непринудената дискусия с госта започна с изпълнение на чудесното стихотворение – възхвала на българските красоти на Любен Каравелов – “Хубава си, моя горо”. След това проф. Льондев бе представен от маестро Върбанова на присъстващите, а членовете на вокалната група поздравиха своя гост с една от най-хубавите му и най-известни песни – “Кафал свири”. Възхитен от тяхното изпълнение музикологът сподели, че за първи път чува подобно звучене у нас. До сега се е радвал на тази своя песен предимно в чужбина. И дори на шега заяви, че тя е станала известна по света, защото влязла и в репертоара на Лейди Гага – “без да ме пита и без да знам!” – заяви професорът. Любопитното още в тази случка е, че двамата не се познават и никога не са се срещали.

После той заразказва свои преживелици от времето когато е бил 5 – 6-годишен и за първи път се е докоснал до музика и музикални инструменти. Роден е в гр. Харманли, а баща му е учител по български език, история, география и музика, но и инструменталист, учил е деца да свирят на цигулка, контрабас и виолончело. Към това време известният днес музикален педагог е направил и първата си композиция – за една кибритена кутийка, която изпълни на пиано пред младите фолклористи от “Шарани мъниста”.

Проф. Петър Льондев сподели как само за два дни се е научил да свири на акордеон на един детски лагер и посъветва своите домакини, да развиват дарбите си. Той е автор на близо 600 песни, а в момента твори заедно със асистентката си – Васка Ангелова. Тя пише текстовете на песните, а той музиката. “Тя ме изпреварва – пошегува се професорът – написала е към 150 текста – основата на всяка пресен, а аз само 138 мелодии. Но ще я настигна!” – категоричен бе той. Самата среща с пирдопските момичета и момчета го вдъхновява и изрази благодарностите си към маестро Марияна Върбанова, която ги ръководи. Като й целуна ръка композиторът сподели, че каквото създаде след срещата, ще е специално за група “Шарени мъниста”.

Талантливите деца на Пирдоп отрупаха госта си с въпроси, на които той изчерпателно и в характерния си емоционален и хумористичен стил отговори. Детската му мечта била да хвърчи, но се занимавал и със земеделие, защото имали в семейството лозови насаждения. И подробно описа архитектурата на родния си дом в Харманли.

Сега, в наши дни, той слуша всичко – от народни мелодии и песни, до рап и попфолк. И е на мнение, че машините никога няма да заменят човека, който, според него, е “най-великото нещо на света”.

Членовете на група “Шарени мъниста”, а и някои от присъстващите на срещата се снимаха с госта, за когото е известно, че песента му “Ерген деда”, се пее в над 60 страни на планетата.

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ ИНЖ. АЛЕКСИ КЕСЯКОВ
Prev Post КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ ИНЖ. АЛЕКСИ КЕСЯКОВ
Дванадесети регионален поетичен конкурс в Златица
Next Post Дванадесети регионален поетичен конкурс в Златица
Related Posts

Leave a Comment: