ДВОР В ПИРДОП Свърталище на безстопанствени кучета

  • 0
  • 141 преглеждания

Глутница кучета необезпокоявана се приютява в частен двор, северозападно от кръстовището на улиците „Тодор Каблешков“ и „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пирдоп, съобщиха разтревожени жители на града. Къщата е необитаема в момента, тъй като собствениците ѝ не живеят в нея, разказаха съседи, които не скриха притесненията си от присъствието в района на бившите домашни любимци.

Групата е от около двадесет кучета и живеещите в къщите наоколо буквално са вдигнали ръце от тях. Неведнъж са виждали как псетата се спускат с ярост към оградната мрежа на двора, показвайки зъбите си в заплаха на преминаващи по улицата хора, особено ако водят за каишка своите домашни любимци. През лятото кучка-майка се сдобила с дванадесет малки, които останалите от глутницата охранявали, казват живеещи наблизо, запознати с тяхното битие и поведение.

Обичайно във сутрешните и вечерните часове повечето от псетата, сред които има и доста едри екземпляри, напускат двора и се скитат из града в търсене на храна. Нерядко това става и през деня, като най-често обект на техните похождения са районите около многофамилните жилища в центъра и контейнерите за битови отпадъци.

Подобно сборище на бивши домашни любимци, а че са такива личи от нашийниците по вратовете на някои кучета, има и в двора на Младежкото общежитие при автогарата. За проблема с тяхното опасно присъствие в близост до Началното училище-паметник „Тодор Влайков“ и пространства, където движението на граждани е значително, е известèна и Община Пирдоп.

На няколко сесии на общинския съвет също е споделяна тревога за многото безстопанствени кучета в града. Местната власт, обаче е затруднена да се справи с тях. Тъй като „защитници“ на бездомните псета винаги се намират, които да информират чрез социалните мрежи компетентните институции, че не се полагат грижи от общините за намаляване на популацията на безстопанствените кучета, както разпорежда Законът за защита на животните. Как ли биха реагирали самите те, ако бъдат нападнати от една такава глутница или, не дай Боже, пострадат техни деца и близки?

Немалко пирдопчани коментират, че присъствието на толкова много бездомни кучета в града не е случайно. И най-вероятно се дължи на неморални и безсъвестни служители на фирми, овластени да прибират тези кучета в приюти, а те ги залавят в една община, товарят ги в транспортни средства и… ги пускат на свобода в друга. За съжаление, никой досега не е информирал местната власт, че е видял да се извършват подобни действия и такива нарушители на нормативната уредба на страната остават безнаказани. Отдавна е време тази практика да бъде преустановена, защото е вредна и опасна не толкова за самите кучета, а повече за хората.

ЛЮБОМИР АНГЕЛОВ И МАРИЯ ИВАНОВА ОТ ПИРДОП  Втори на Националния офроуд-шампионат в Самоков
Prev Post ЛЮБОМИР АНГЕЛОВ И МАРИЯ ИВАНОВА ОТ ПИРДОП Втори на Националния офроуд-шампионат в Самоков
В КОПРИВЩИЦА   Консултации за състава на трите секционни избирателни комисии
Next Post В КОПРИВЩИЦА Консултации за състава на трите секционни избирателни комисии
Related Posts

Leave a Comment: