ДЯДО КОЛЕДА В ДУШАНЦИ Зарадва петдесет деца с подаръци

  • 0
  • 125 преглеждания

По отдавнашна традиция на 25 декември сутринта в Душанци коледари обикалят селото и благославят стопаните по домовете им, а Дядо Коледа се среща с най-малките жители на селото и раздава подаръци. Поради епидемичната обстановка в страната тази година групата коледари към читалище „Светлина“ не посети душанчани в къщите им, а пресъздаде народния обичай „Коледуване“ на площада с помощта на самодейци от културната институция.

На ритуала присъстваха много деца и родители, както и гости на селото, които търпеливо изчакаха да се зададе групата на коледарите и Дядо Коледа. А те се забавиха, защото, както обясни Добрият Старец (Николай Щаплев), в Балкана е имало много сняг и той се е „забавил“ в преспите. Единадесетте коледари, с водач (станеник) Християн Николов заедно с Дядо Коледа и Снежанка (Цветина Булакиева) пристигнаха на площада водени от четиригодишния Божидар Тодоров. Малчуганът рецитира стиха „Сурва весела година“, а момците изпълниха обреда, наричайки на стопаните своите благословии. За всеки от тях имаше по колаче и по късче от специално приготвената за празника питка.

В групата има нови попълнения, каза председателят на читалищното настоятелство Кристина Петкова. Почти всички са самодейци и членове на танцовия състав. По тяхно единодушно решение всички средства, които бъдат събрани като дарения по време на празника, да дарят на Детското отделение на МБАЛ – Пирдоп. Затова на масичка на площада бе поставена кутия, в която всеки можеше да пусне пари за подкрепа каузата на коледарите.

Кулминацията на празника настъпи, когато Дядо Коледа започна да извиква малчуганите, за да им даде желаните от тях подаръци. Някои от децата се представиха отлично пред госта, като му се отблагодариха със стихче, което са научили за този вълшебен миг от живота им. За петдесет малчугани от Душанци това бе незабравимо събитие, гарнирано с много снимки за спомен, които им направиха родителите.

Коледарите изпълниха обещанието си

Коледарите изпълниха обещанието си на 31 декември, когато заедно с Татяна Драгоева от библиотеката на читалището и Димка Георгиева, Християн Николов и Милен Николов посетиха детското отделение на болницата в Пирдоп. Те предадоха на изпълнителния директор на здравното заведение д-р Юлия Димитрова плик със сумата от 800 лв., събрани по време на благотворителната акция на Рождество Христово. На срещата за връчване на дарението присъстваха завеждащият отделението д-р Абдул Насрула, главната медицинска сестра на МБАЛ Вера Иванова, старшата сестра на отделението Рени Божкова и Мария Халкова.

Д-р Димитрова благодари на дарителите за техния благороден жест в тези трудни за здравната система у нас подкрепа. Медицинските специалисти изразиха уважението си към младите хора и самодейците от село Душанци, изразявайки надеждата си техният пример да бъде последван и от други хора, компании и институции. Средствата ще бъдат използвани за ремонт на една от болничните стаи в отделението каза старша сестра Рени Божкова. В момента в него се лекуват седем пациенти, като най-малкият е на една година, а най-големият – на пет години и половина.

Коледарите Християн и Милен споделиха, че за тях и приятелите им от групата е било въпрос на чест и отговорност да помогнат на хората, които се грижат за нашето здраве. И обещаха да пазят и развиват националните традиции на родолюбие и съпричастие към нуждаещите се, спазвайки и представяйки пред хората от село Душанци и региона народните обичаи.

В ЧАВДАР  Коледари благославяха за здраве
Prev Post В ЧАВДАР Коледари благославяха за здраве
КМЕТЪТ АНГЕЛ ГЕРОВ:  Има с какво да се похвалим през 2021 година
Next Post КМЕТЪТ АНГЕЛ ГЕРОВ: Има с какво да се похвалим през 2021 година
Related Posts