В ЧАВДАР Коледари благославяха за здраве

  • 0
  • 116 преглеждания

В ранните зори на 25 декември – първият ден на Рождество Христово – Коледа, за поредна година момчетата от Коледарската група към читалище „Надежда“ обиколиха цялото село Чавдар. С песни и наричания те посетиха домовете на чавдарчани, за да внесат в къщите на стопаните им здраве, очаквания за берекет и спорна година. Заедно с тях беше гайдарят Стоян Маджаров от Копривщица, един от участниците в телевизионното предаване „Фермата“.

Облечени в коледарските ямурлуци и народни костюми, ушити със съдействието на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците Мед” АД преди години, където те гостуваха, бяха дарени от стопаните с вкусен кравай, месни деликатеси, различни суми. Младежите бяха предвождани от председателя на читалището Иван Терзиев, който участва в обичая за втора година.

Малко преди обяд на площад „Васил Левски“ ги очакваха служители на общината и читалището, много гости на село Чавдар. Въпреки студения вятър имаше хора, дошли да се поздравят за Рождество Христово и да се потопят в магията на „Коледното село на България”. Кметът Григор Даулов надари коледарите богато, като им благодари, че съхраняват стародавната традиция на този народен обичай. На всеки той даде по един вит кравай и подкова с луканка. Г-н Даулов поздрави жителите и гостите на Чавдар с един от най-очакваните празници у нас. Веселието продължи с народни хора и наздравици. В програмата се включиха и дамите от Клуб за народни хора „Чавдар“ към читалище „Надежда“, с хореографът Камелия Иванова.

На следващия ден – 26 декември, на „Коледното село на България“ имаше гости от близки и далечни места. Пред тях своето изкуство показаха фолклористите от Клуб за народни танци „Цветница“. На народните хора се наловиха множество малки и големи почитатели на традициите, като вторият ден от Коледните празници в Община Чавдар продължи до късно през деня с музика и веселие.

УЧЕНИЦИ ОТ АНТОН  Номинации за майки „По-по-най“
Prev Post УЧЕНИЦИ ОТ АНТОН Номинации за майки „По-по-най“
ДЯДО КОЛЕДА В ДУШАНЦИ  Зарадва петдесет деца с подаръци
Next Post ДЯДО КОЛЕДА В ДУШАНЦИ Зарадва петдесет деца с подаръци
Related Posts