Дядо Коледа зарадва малки и големи в с. Душанци с подаръци

  • 0
  • 134 преглеждания

По отдавнашна традиция в първия ден на Рождество Христово коледари благословиха жителите на село Душанци, внасяйки в домовете им празничното настроение, очаквания и надежди за добри дни и благополучие.

Още в ранни зори на 25 декември, водени от станеника Алекс Томов, единадесет коледари – ученици от девети до дванадесети клас в училищата в региона, спазиха народната традиция да поздравят стопаните с раждането на Спасителя. Най-напред групата е посетила кметът на селото Валентин Петров и зам.-кметът на Община Пирдоп Вера Бойчева, а след това и председателят на настоятелството на читалище „Светлина“ Кристина Петкова. Във всяка къща те са посрещнати с радост като скъпи гости и дарени както повелява обичаят, разказа г-жа Петкова.

Точно в десет часа с наричания и песни коледарите пристигнаха на площада в Душанци, заедно с очакваните от много деца и техните родители Дядо Коледа (Николай Щаплев) и Снежанка (Галина Ценова). Близо шестдесет малчугани получиха подаръците си от Добрия Старец. Всяко от тях му изпълни стих или песен, а някои се отчетоха и с поздрав към него и присъстващите на Коледа. Първи получиха своите Боби и Яница, а най-малкият, който гостът от Лапландия зарадва бе седеммесечният Цветомир, подпомаган от майка си Диана Кънева.

Несъмнено атракцията на тържествената церемония по раздаването на подаръците в село Душанци тази година бе големият пакет, който Дядо Коледа даде на… 52-годишната Златка Груева. В началото тя малко се позачуди дали това е истина и се случва, но след като стана ясно че подарък за нея наистина има, Златка Груева реши, че си заслужава да застане за снимка заедно с белобрадия Старец. Не пропусна и да го възнагради за добрината с целувка, под радостните възгласи и аплодисменти на душанчани. „Виновници“ за приятната и неочаквана за самата нея изненада бяха представители на нейното семейство, към които тя отправи благодарности за преживяната емоция, но и шеговити закани да върне жеста.

След като изпълни задачата си Дядо Коледа отправи поздрави към своите домакини, които побързаха в студеното време да се отправят към вкъщи и да продължат празника в уюта на своите домове.

На връх Стефановден, 27 декември, коледарите на с. Душанци посетиха кмета на община Пирдоп, водени от кмета на село Душанци Валентин Петров. Младежите бяха подготвили тази специална визита в общината, където бяха посрещнати гостоприемно от всички, за да зарадват служителите, но и за да покажат на дело как се съхраняват българските традиции.

Посещението при г-н Геров премина като празник на българския фолклор. Развълнуван от уважението и ритуала кметът, като добър стопанин на общината, дари на коледарите с традиционните кравайчета.

Новата  година за община Мирково започна от 20 декември.
Prev Post Новата година за община Мирково започна от 20 декември.
КЛУБЪТ ЗА ИЗТОЧНИ БОЙНИ ИЗКУСТВА „ФРЕНДШИП“ – ПИРДОП  Спечели над 90 призови места през 2018 година
Next Post КЛУБЪТ ЗА ИЗТОЧНИ БОЙНИ ИЗКУСТВА „ФРЕНДШИП“ – ПИРДОП Спечели над 90 призови места през 2018 година
Related Posts

Leave a Comment: