ДЯДО НА 73 ГОДИНИ ОТ КОПРИВЩИЦА Пред защита на дипломна работа като студент

  • 0
  • 108 преглеждания

Изненада за мен бе новината за най-възрастния студент, жител на възрожденска Копривщица. Често в последните години научаваме, че неповторими ентусиасти на преклонна възраст да прекрачват прага на някой ВУЗ. Такъв е и случаят на нашия съгражданин Чавдар Косев – дипломиран хидроинженер, който на 6 юли отбеляза своя 73-ти рожден ден. Само ден преди това, той сподели мотивите си да кандидатства и да бъде приет отново в редиците на студентската младеж.

Чавдар Косев вече семестриално е завършил своята трета магистратура. През 2013 година по европейска програма направих един проект – малък язовир. Работата по този малък хидровъзел е колкото по големия, само числата са различни, разказва копривщенинът. Този обект е в Северна България, а по програмата задължително трябва да се изработи том екология – управление и контрол на околната среда. Дойдоха пет юнака, един колектив, а шефът им беше със специалност „Ландшафтна екология“. И тези специалисти бяха – един по микроорганизмите, друг за животните, трети – за растенията, четвърти – за чистотата на въздуха и водата. Свършиха си работата и трябваше да получат по 1000 лв. възнаграждение. И не е само това, а още и 20 % данък ДДС, 10 % друг  данък, 12.5 % полагаемите се осигуровки и се оказа, че трябваше да получат около 9 000 лв. чистата сума, без ДДС, с което остават почти 20 000 лв.

Освен тях трябваше да дам 4 500 лв. и на други специалисти. И за мен останаха 6 000 лв. за една корекция с два моста и един хидровъзел. Това е смешна сума, нали? – иронизира положението у нас с подобни консултантски услуги Чавдар Косев. Затова започва да се рови интернет и открива европейска програма, точно такава, каквато му трябва – магистър еколог. Изучава се за 4 семестъра ,а таксата е по 750 лв., включително и някои други разходи.

Така преди три години стигнал до идеята да кандидатства в Пловдивския университет по специалността „Екология, управление и контрол на околната среда“.  С един проект си избивам всичките разходи – казва най-възрастният студент на Копривщица. Попитах го дали защото е дал пари на еколозите е била амбицията му да завърши още една актуална днес специалност? Не е само това, категоричен е 73-годишният студент.  „Отдавна се ровя в екологията, обаче нямам кетап (диплома). Остават ми 2 изпита, за да завърша семестриално. Дипломната работа вече започвам да подготвям, защото темата ми е определена, имам научен ръководител, както и рецензентите и консултантите, чиято тема е копривщенският голям проект“, споделя моят събеседник.

Отново се интересувам – как са го възприели младите му колеги? С уважение, категоричен бе неговият отговор, защото досега имал 34 изпита – 3 взел с Добър, два с Много добър, и 29 са с шестици. Попитах го дали знае, че е най възрастният копривщенец, който е студент. „И в университета съм най-възрастният студент, - допълва ме Чавдар Косев. – Има студентка, която е по-възрастна от мен, само че е в музикалния институт. Тя е на 82 години“.

Върнахме се на темата за копривщенския проект, който Чавдар Косев иска да бъде приет от общинския съвет, но не получава засега подкрепа. Според него трябва да бъде изработен язовир, резервоар за питейна вода и други допълнителни съоръжения. Идеята му е да бъде над града, в района на бившето поделение. Подкрепа за своята идея той не получава, защото финансирането на проекта не е в приоритетите на общината. „За съжаление ми казаха: „Насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дариш, защото това, което искам да го направя като проект, ще го даря на Копривщица“.

Разговорът ни продължи в друга насока. Инж. Косев иска в града да има лаборатория за безвирусен картоф, но и тук не намира поддръжници. Казва, че ще помогнат двама учени, които ще обяснят и разяснят за какво става дума. Неговото виждане е в местността „Равна поляна“, където се намира опитното поле на института в Садово, да стане от държавна в общинско собственост, което за някои копривщенци е абсурдна идея. Моят събеседник обаче е на друго мнение. В тази местност били идеалните климатични условия и подходящи почви за изследователска дейност по темата, а пък най-хубавото е, че ще има и 10-15 млади хора като научни работници. Според него новото общинското предприятие ще произвежда продукция, която на европейския пазар върви от 15 до 20 евро килограма. А най-голямата полза от това ще е за копривщенските земеделци, уверено твърди Чавдар Косев и е категоричен, че и общината ще има финансова изгода.

Такива теми обсъдихме с най-възрастният студент на възрожденска Копривщица. Неговият оптимизъм, вяра в собствените си сили, а понякога откровеност до болка могат да бъдат поучителни за мнозина. Пожелах му много хъс в преследване на начертаните планове и, дай Боже, здраве. Сигурна съм, че някои от тях той ще реализира.

Prev Post ЗА ВТОРА ГОДИНА КРАЙ КОПРИВЩИЦА Постановка на „Хайдушко сборище“
ГРАДУШКА КАТО ЛЕШНИК  Унищожи четиримесечен труд на земеделци в Копривщица
Next Post ГРАДУШКА КАТО ЛЕШНИК Унищожи четиримесечен труд на земеделци в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: