ЗА ВТОРА ГОДИНА КРАЙ КОПРИВЩИЦА Постановка на „Хайдушко сборище“

  • 0
  • 112 преглеждания


За втора поредна година регионалният клуб към Националното дружество „Традиция“ от гр. Копривщица бе организатор на възстановката „Хайдушко сборище“ в местността „Кулата“, намираща се по средата на пътя между възрожденския град и Стрелча.

Преди спектакъла певческата група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева, изпълни три хайдушки песни. След това участниците във възстановката се отправиха към мястото на театралните действия, които се развиха на естествения декор на закрилницата на хайдутите – Средна гора. Скалите в местността са били скривалищата на народните борци, а долу на поляната бе изградена импровизирана колиба, където се развиха основните моменти от постановката.

Пред дървената хижа на дървена тринога бе поставено бакърено менче, в което къкри бобовата чорба, а на мегдана се срещат мирните жители на поселището. Докато битовата сцена бе изпълнена с идилично селско спокойствие, в околностите му – в непристъпните средногорски дебри, се криеха народните закрилници. Те посетиха своите близки и се оправиха към гората, а с тях тръгнаха непокорните българи, не можещи да търпят турския гнет.

Идиличната обстановка бе нарушена от набезите на приближаваща турска орда, която нападна селището.  Научили за бедата хайдутите се завърнаха в него, прогониха поробителите и освободиха българите. Донко Мрънков, председател на регионалния клуб „Традиция“, в ролята на четец, разказа за хайдутите от Копривщица и действалите в Средногорието чети.

Възстановката бе изпълнена от клубове „Традиция“ от Копривщица, София, Априлци-Троян, Сопот-Карлово, Стара Загора, Етрополе, с. Баня, Панагюрско, Тетевен, Хисаря и певческа група „Копришки бисери“. След пресъздаването на борбата на хайдутите, малката народна певица от гр. Пловдив, Мелек Керем, която пее във формация за автентичен фолклор и е солистка в ансамбъл „Българе“, поздрави участниците в нея с свое изпълнение.

Иван Кринчев от гр. Етрополе връчи на Донко Мрънков ценен за него медал „100 години Априлско въстание“ от личната си сбирка. Председателят на копривщенския клуб благодари за честта, а дарението ще бъде поставено на лично място в помещението, в което се събират за срещи. Спонсори на корбана, приготвен специално за случая от майстор готвача Рале Дойчев и сина му Генчо, бяха Димитър Ватахов и Андрей Мрънков. Вечерта Станка Начева от Етрополе приготви хляб по стара рецепта, който бе изпечен в подница в камината на заслона.

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФАМИЛИЯ ВЪТЕВИ ОТ ЧЕЛОПЕЧ  Проведоха родова среща на хижа „Мургана“
Prev Post ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФАМИЛИЯ ВЪТЕВИ ОТ ЧЕЛОПЕЧ Проведоха родова среща на хижа „Мургана“
ДЯДО НА 73 ГОДИНИ ОТ КОПРИВЩИЦА  Пред защита на дипломна работа като студент
Next Post ДЯДО НА 73 ГОДИНИ ОТ КОПРИВЩИЦА Пред защита на дипломна работа като студент
Related Posts

Leave a Comment: