НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ТЕМИРТАЙ ИЗБАСТИН – ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН

  • 0
  • 1 332 преглеждания

На работно посещение в Община Златица

В сряда – 8 декември, по покана на кмета инж. Стоян Генов, на официално работно посещение в Община Златица бе Негово превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан у нас Темиртай Избастин. За гостуването си той бе придружаван от втория секретар на посолството Константин Воробьов.

Пред сградата на общинската администрация представителите на Република Казахстан бяха посрещнати от инж. Генов, зам.-кмета Илия Македонски, директора на Дирекция „Обща администрация“ Анна Ланкова, председателя на настоятелството на читалище „Христо Смирненски“ Нели Мехайлова и Мария Христова от ОбА. По стар български обичай девойки в национални костюми приветстваха Негово Превъзходителство Темиртай Избастин с „Добре дошъл!“, питка и шарена сол.

Малко по-късно в кабинета на кмета се проведе делови разговор между домакините и гостите. Инж. Стоян Генов представи пред тях структурата и развитието на общината, проектите, по които се работи в ОбА, както и проблемите и предизвикателствата пред екипа му в трудната за нашата страна и света ситуация в момента. Г-н Генов изрази увереността си, че установяването на контактите е положителен знак за продължаване на  приятелските отношения с представителите на Република Казахстан. Намираме се в индустриален и силно динамичен район на България, подчерта той за мястото на Община Златица в икономиката и административното управление на държавата. Разположени сме на кръстопът и през общината преминава най-кратката пътна връзка между южната и северната част на страната ни, каза г-н кметът. Жителите ни са трудолюбиви и родолюбиви наши съвременници, а Община Златица е част от Средногорското семейство общини, като с останалите шест имаме ползотворни партньорски връзки и реализираме съвместни проекти, заяви инж. Стоян Генов. Той представи образователната, културната и спортната дейност в Община Златица и успехите в тези сфери.

На отличен български език Негово Превъзходителство Темиртай Избастин говори за своята страна. Той подчерта, че вече 30 години Република Казахстан се развива възходящо, като отбеляза, че посещението му в Община Златица е първото в неговата дипломатическа кариера в малка община. До момента той е гостувал само в областни центрове и големи градове на България и изрази отличните си впечатления от видното по пътя до пристигането си в Златица – красивата природа на този край. Казахстан и България развиват приятелски връзки и контакти в областта на енергетиката, образованието и туризма, заяви гостът. Особено привлекателни за хората от Казахстан са Българското Черноморие, зимните курорти, историческите забележителности, сподели той. Територията на страната е колкото 22 Българии, образно определи големината на своята държава той. В нея има около 4000 етнически българи, заселили се там преди повече от 100 години и общо 125 националности.