ЕКИП НА ПРЕДАВАНЕТО „ТУРИЗЪМ.БГ НА БНТ Снима филм за историята и красотите на Община Златица

  • 0
  • 109 преглеждания

От вторник до петък на миналата седмица (26 – 29 октомври), в Община Златица работи екип на БНТ 1, подготвящ предаването „Туризъм.бг“, съобщи кметът инж. Стоян Генов. Продуцентът Белла Карагьозова, режисьорът Мишо Ланджев и операторите Алекс Самуджи и Николай Илиев заснеха множество кадри от емблематични за общината исторически и културни обекти. А сценаристът Албена Ненкова е подготвила текст, с който да бъдат запознати зрителите на предаването с историята и съвремието на град Златица и съставните на общината селища – Карлиево, Петрич и Църквище, за да се насладят на красотата на природата на този малко познат на българите край.

На 13 и 20 ноември ще бъдат излъчени две предавания, които ще разкажат за забележителностите на Община Златица. Целта е обичащите туризма и миналото на страната ни да бъдат заинтригувани да ги посетят и видят в удобно за себе си време. Екипите работиха в църковния метох и храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ в Златица, заснеха кадри от читалище „Христо Смирненски“, Бояновата къща, паметника на опълченците, известното Спасово кладенче, часовниковата кула, двата сводести моста – Старият и Новият кемер и други исторически и съвременни културни обекти.

Водени от Неца Герова и Василка Левенова от ОбА, в село Карлиево телевизионерите заснеха църквата „Свети Евстатий“, в село Църквище – храмът на Света Екатерина, Младежкият център и красиви кадри от планината. В последния ден от работната си седмица в Община Златица екипът бе в село Петрич, където вниманието бе насочено към паметника „Камбана“, местността „Боището“, църквата „Свети Георги“, моста над река Тополница и др. В художествената галерия „Априлско въстание 1876“ зрителите ще научат историята на медальона на лейди Емили Странгфорд, подарен от нея на поета Иван Вазов, а той, от своя страна, дарил го на първата българска жена – издател и негова муза Евгения Марс. Интересно за тях ще бъде как тази реликва, съхранявана в продължение на 110 години от наследниците на Евгения Марс – семейство Елмазови, се озовава в село Петрич.

Всичко това може да се види в предаването „Туризъм.бг“ в две поредни съботи от 11 часа в средата на месец ноември.

На Димитровден параклисът в махала „Бодят“ грейна обновен
Prev Post На Димитровден параклисът в махала „Бодят“ грейна обновен
В АЛЕЯТА НА ПАМЕТТА И СЛАВАТА НА ЗЛАТИЦА  Прибавиха още един барелеф
Next Post В АЛЕЯТА НА ПАМЕТТА И СЛАВАТА НА ЗЛАТИЦА Прибавиха още един барелеф
Related Posts

Leave a Comment: