В АЛЕЯТА НА ПАМЕТТА И СЛАВАТА НА ЗЛАТИЦА Прибавиха още един барелеф

  • 0
  • 118 преглеждания

В четвъртък – 28 октомври, скулпторът Благовест Апостолов от гр. София и Димитър Богданов от общинската администрация в гр. Златица монтираха в Алеята на паметта и славата на града мраморната плоча с барелефа на езиковеда, поет и общественик от града Сава Чукалов. Това е седмият известен жител на Златица, който получава признанието на съгражданите си за своя принос и дела за Отечеството и намира място в Алеята.

Предвиждаше се откриването на барелефа и паметната плоча на Сава Чукалов, да бъдат открити в Деня на народните будители, но поради пандемичната обстановка в страната, това ще стане в подходящо време.

Сава Константинов Чукалов е роден на 29 юли 1889 г. в град Златица в семейството на преселник от село Долно Драглище, Разложко, участник в Кресненско-Разложкото въстание от 1878 – 1879 г. Прогимназиално образование завършва в град Златица, а средно през 1911 г. в Софийската духовна семинария. Като един от отличниците на випуска е изпратен със стипендия на Светия Синод да учи в Императорската духовна академия в Санкт Петербург, Русия.

По време на Балканските войни прекъсва обучението си и се включва като доброволец в Македоно-Одринското опълчение. Служи в 1-ва рота на 10-та Прилепска дружина от 18 ноември 1912 г. до 10 август 1913 г. За проявен героизъм е награден с медал „За военна заслуга“, Четвърта степен. След войната се завръща в руската столица и пише стихове, които издава в стихосбирката си „Смерки, песни сердца“ (1916 г.). По-късно по здравословни причини се премества в гр. Ростов на Дон, където основава свое издателство „Свобода“. В България пристига през 1918 г. и става учител в Черепишкото свещеническо училище. През 30-те години на ХХ в. е началник на културния отдел на Министерство на просвещението. През 1934 г. е уволнен, а след промените в страната през 1944 г. отново е възстановен на длъжността. От началото на 50-те години до 1960 г. е старши научен сътрудник в Института за български език при БАН.

Делото на неговия живот е съставянето на Руско-български и Българо-руски речници, които включват по над 50 000 думи и имат няколко издания, с над 300 000 тираж. Занимава се с езиковедски изследвания, пише стихове, статии по актуални обществени теми. Бил е и заместник-министър на просветата. Удостояван е с „Орден за гражданска заслуга“, Втора степен, орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – Първа степен, сребърна значка, Втора степен, както и Почетна значка на Българо-съветското дружество и др.

Дарява личната си библиотека на читалище „Христо Смирненски“ в гр. Златица. На 26 август се навършиха 50 години от смъртта на Сава Чукалов.

Изработилият неговия барелеф – скулпторът Благовест Апостолов, е завършил Художествената академия в София. Възпитаник е на проф. Величко Минеков. Познат е на златичани като автор на паметника на Стоян Николов и барелефите на Васил Левски на метоха, на читалищния деятел Никола Младенов и на учителя Серафим Боянов, който е в съседство на този на Сава Чукалов. Докато се подготвяше монтажа на скулптурата, г-н Апостолов покри с патина, поради повреди от времето, барелефите на революционера Нено Гугов, на народния представител на събранието в Оборище през 1876 г. Георги Чолаков, на учителя и деятел на Съединението от 1885 г. Събко Милков и войводата Цено Куртов, които са от западната страна на Алеята.

ЕКИП НА ПРЕДАВАНЕТО „ТУРИЗЪМ.БГ НА БНТ  Снима филм за историята и красотите на Община Златица
Prev Post ЕКИП НА ПРЕДАВАНЕТО „ТУРИЗЪМ.БГ НА БНТ Снима филм за историята и красотите на Община Златица
В МИРКОВСКОТО СЕЛО БУНОВО  Откриха „Долината на дарителите“ на „SOS Българска роза“
Next Post В МИРКОВСКОТО СЕЛО БУНОВО Откриха „Долината на дарителите“ на „SOS Българска роза“
Related Posts

Leave a Comment: